Mene je to prije par godina zanimalo dok sam vozio benzinca. Mjerio sam potrosnju sa svim eurosuperim sto se nude u gradu. I sa svima je bilo jednako s ovima 95 , 95plus, 95 class i ta extra sranja.
Jedino mi se pokazao 100oktana sa tifona tako sto je trosio litru manje s njim. Kad sracunss sve izade te skoro pa jednako ta razlika cijene.
Za performanse nemam blage jer je auto imao 1.1 motor koji je svakako slab pa ne mog ni znat
Sorry, ali, u to mogu vjerovat samo ako ti je auto bio svjestan viseoktanskog goriva i znao je automatski podesit paljenje prema oktanima koje si tocio, a ti si vozio IDENTICNO I U ISTIM UVJETIMA (ali bukvalno istim, sto je naravno nemoguce) kao i na nizeoktanskom gorivu, a koje je i dalje podrzano za tvoj auto. Energetska vrijednost je ista, zapravo, vise oktana samo znaci da ce se gorivo teze zapalit u 3. taktu cetverotaktnog motora, a to ne moze biti prednost ako za tim nema potrebe (veca kompresija).
Zapravo, sto se potrosnje tice, cak i tada nebi smjelo bit razlike koju navodis (pretpostavimo da 1l razlike znaci 10% ako auto trosi 10l). Ali da ce takvo vozilo koje zna prilagodit paljenje visim oktanima razvijat vise snage - naravno, ali to nije do oktana nego paljenja, oktani sluze samo zato da se gorivo ne zapali prijevremeno