Dobar dan
Evo baš prije 2 dana me kolega (Onaj kod kojeg sam trebao pogledati variomat) pitao ako imam vremena da mu sredim motor iliti tog qingqi-a.
Jučer sam otišao po njega, istovario ga kući i odmah se bacio na posao, rastavio sve, pregledao, sastavio i prešao na pokušavanje pokretanja mašine, no ništa od toga, a i bilo je već kasno tako da nisam ništa više gledao... Danas opet probam što na kurblenzi, što na struju, ništa, baš kao i moj, samo okreće, al' nema zapaljenja smjese. Ubacio sam ga u fazu, venitli na 0.10 - 0.15, Karike full uredu, čistio namotaje... Al' šta se desilo, nema iskre.
Prebacio sam moj CDI, osigurače, bez osigurača sam probao, čak sam i kabl od svjećice zamjenio, i opet ništa... Izmjenio sam sve žabice koje sam mogao, al' ništa. Znači da bi problem mogao biti u kablovima od CDI-a do ona 2 mala kabla što se spajaju na onu čulu od kabla za sviječicu. Valjda?
Samo da se zna... Motor je "spavao" nekih 4 - 5 godina na kiši i na snijegu, polurastavljen... Tako da je voda lako moguće došla u kontakt sa svim tim žicama i da se to desilo, dosta žabica je bilo oksidirano i zahrđano, dok sam mjenjao npr. žabicu od negativnog pola za akumulator, dok sam rezao žice i gulio ih, iz njih je ispadala kao hrđava prašina ili tako šta, al' opet je radilo sve normalno. Sad ne znam dal' da to sve razjebavam onaj cijeli snop žica ili šta? Sad ti budi pametan, možda nebi bilo loše da nađem negdje polovan cijeli taj snop i sve nanovo pospajati. Iako sad dok pišem ovo, nisam se sjetio izmjeriti struju u žicama tj. da vidim koje su u krcu, a koje ne.
Ne znam kako mi vi možete pomoći xD Al' ako imate bilo što na umu, pucajte
I da, što se tiče Variomata, isti kao i kod mene
Dakle, nije after market vario