Napravio sam mjerenja volumena u glavi i klipu sa plexijem i volumen pod glavom je 10ccm a nad klipom 11.5ccm.
Također sam koristio pogrešnu metodu izračuna jer sam prije dijelio samo radni volumen sa slobodnim volumenima, a treba podijeliti
ukupni volumen (koji sadrži radni+slobodne volumene) sa slobodnim volumenima. Pri tome moj izraz "slobodni volumeni" obuhvaća volumene pod glavom+volumen nad klipom+volumen razmaka od kraja klipa do ruba cilindra+volumen donje i gornje brtve.
Koristeći kalkulator u kojem sam ubacio ove parametre ispada da moram skinuti glavu za 0.5mm kako bi koristeći 0.4mm donju brtvu došao na 11.47/1 kompresioni omjer što je gornja granica idealnog.
Na plexiju sam morao malko ubrusiti jer rubovi ventila vire nad ravninom glave. Nakon fotkanja sam probušio dve rupe na plexiju- jednu malu u koso za isticanje zraka i jednu taman da uglavi vrh plastične šprice 12ccm. Isti plexi sam koristio i za klip samo sam prevrnuo drugu stranu di je ravan. Rubove klipa i glave sam namazao mašću da bolje dihta.
Ovdje je rub klipa 0.3mm ispod ruba cilindra kad se mjeri bez brtvi:
Ovdje je proračun ako cilinder dam skinuti za 0.5mm (brojka je u minus jer će klip "viriti" 0.2mm a prije je bio 0.3mm "u rupi"):
Sada imam nabavljene sve dijelove uključujući nove karike i ulja i još samo moram sačekati do četvrtka tanji dihtung glave i dat skinuti cilinder za pola mm pa se nadam da će se za vikend naći vremena za sastavljanje. U međuvremenu ću probati rastaviti i pregledati igličaste, bolcnu i selene nosača motora kad je već sve rastavljeno...
*Fala Graletu na podpitanju koje me natjeralo da posumnjam da nešto ipak s mojim izračunom ne štima! (iako bi pukom srećom ispalo da greške u samom mjerenju dovedu do istih 0.5mm skidanja cilindra, i fala Steeefu na podrsci i ponuđenoj pomoći;-)