Evo pošto sam kupil tt-a i sad imam serijski novi spuh kod kuće koi mi netreba,zanima me dal bi dobil šta vađenjem katalizatora iz njega..zanima me dal ima tko iskustva s tim i dal je probal?spuh je od nove gilere runner..
Katalizator u novom auspuhu nije problematičan jer se nije stigao začepiti i ometati protočnost.
Ali ako su ti mrski takvi dijelovi možeš raskrojiti auspuh i vidjeti kako to sve izgleda pa sve poslije baciti.
Ako imaš volje možeš to logično analizirati i na pravom mjestu sjeći pa doći do katalizatora i fizički ga amputirati sa cijevi.
Ali možeš operaciju izvršiti i "laparaskopski" bez da vidiš gdje je što.
E pazi sad, idemo redom, grana ulazi u lonac, ali ne završava na početku lonca. Kužiš?
Cijev se proteže u dubinu lonca, otprilike jednu trećinu, gdje se nalazi kraj prve komore.
druga komora te ne zanima pa se ne uvlačimo tamo...
Tu pred zidom (gdje završava prva komora) je kraj i te cijevi koja je zapravo grana. Kužiš?
E sad kontaj ovako, na kraju te cijevi se nalazi navaren komad zasebne cijevi koji je zapravo katalizator. Taj "komad" je ispunjen velikim mnoštvom kapilara od tankog lima, odnosno žice. Sistem katalizatora je u tome da čestice koje ne sagore pri detonaciji goriva u cilindru, dođu do te pozicije koja se iznimno zagrijala... pošto te čestice "zapinju" i usporavaju, usput sagorjevaju u toj užarenoj gužvi kapilarnih kanalića... i ekologija sva sretna. S vremenom će se i na njima uhvatiti garež pa će to protjecanje biti usporenije, a motor se pomalo gušiti.
Znači sve si razumio. Idemo sad operirati katalizator.
Predlažem "laparaskopiju", a ako baš hoćeš "rezanje" objasnit ću naknadno...
Dakle, uzmeš "kirner"... Znaš što je kirner? Ma uzmi onda ekser za beton i s njim obilježi mjesto gdje ćeš bušiti lonac. Kirnerovanje odradiš manjim čekićom tako što ga lupiš samo toliko da ostavi trag na limu (da ti borer ne šeta)
A to mjesto gdje ćeš bušiti trebaš odrediti samouvjereno kao vrsni kirurg koji ionako ne odgovara ako sve završi na smeću. A da ne bi završilo u smeću, to mjesto je nekoliko centimetara iza ulaza u lonac, jer tu je još uvijek suženjelonca što znači da ti standardni borer može probiti tri stjenke lima. Kontaš?
Prva stjenka je lonac! Druga stjenka je cijev grane, a onda borer propada 3-4 cm do treće stjenke a to je naravno, što? Pa druga strana cijevi!
Eto sve je savršeno jasno, pa se pomakni jednu četvrtinu kruga i kirneruj za drugu rupu. Kad izbušiš i na toj poziciji praktično si napravio četiri rupe na cijevi grane, a na loncu su samo dvije. To je dobro, jer želimo što više ispušnih čestica istjerati iz grane prije katalizatora, a sa četiri rupe to je puno lakše nego sa dvije. U isto vrijeme na loncu imamo samo dvije rupe koje treba zatvoriti (zavariti), što je daleko lakše nego da su četiri rupe
E sad da olakšaš zahvat i povećaš uspješnost operacije za probijanje ozbiljnog lima kreni sa manjim profilom borera, a kad uspiješ probušiti rupe, onda ih razvrti sa što većim, na primjer sa 10 mm.
Nakon operacije, možeš biti siguran da se tvoj katalizator (nov i ne začepljen) neće nikada začepiti i otežavati protočnost ispušnim plinovima, a ako takvu operaciju netko napravi pri već natrpanom katalizatoru, vidjet će koliko je to jednostavno izvedivo i uspješno olakšanje za rad motora.
Predlažem laparaskopiju, jer je puno brža, nema vađenja grane gdje konus cijevi to rastavljanje otežava, nema presjecanja nosača i ponovno centriranje na rupe i hvatanje osi...ali i to je moguće