al kad udjemo u monetarnu uniju (euro), onda cemo jebat jeza (ko i svi koji su to napravili)
to je to.. onda ćemo mijenjat 9-10kn za 1 euro a ne 7.5 kn kao do sada..
to je sad btw i realan tečaj kune a ne ovak umjetno napumpani na 7.5 i ne mrda nigdje a proizvodnje nema, bdp pada a dugovi sa kamatama rastu..
do sad su političari posuđivali novce iz amerike ne da zakrpaju proračun, nego da ga uopće ima (proračuna)..
kad centralna europska banka počne dirigirati uvjete kreditiranja tad ćemo živjeti u skladu sa svojim mogućnostima..
Ja mislim da ce bit jos gore. Preko noci cemo postat bar 30% siromasniji
Nećemo, Alfa, ima jedan trik...
naime, mi smo več sada u euro zoni, i to godinama, samo onaj izvršni dio plaćamo u kunama...
banke i svi krediti su nam u Eurima, roba široke potrošnje se u najvećem dijelu uvozi iz Euro zone (Italija, Njemačka, Slo, Hun), kredit koji dižeš za stan ili auto je opet u Eur, otplačivao ga ti u HTK ili EUR ili CHF...
Benzin koji očiš je u hrvatsku uvezek Eurima...
Dakle, cijene i vrijesnost nam ostaju jednake.
Problem je bio prvim pokusnim kunićima, uvodnicama eura, kada se trgovalo na potezu Dojč Makra - Franka - Lira - Peseta ... pa se to trebalo predrmit s jednom jedinom valutom Eurom...
Jedino što ja vidim ko problem, je ono što danas i radi krizu Eura, je bailout, ili izvlačenje posrnulih članica euro zone. Gdje si obavezan s toliko i toliko postataka financirati državu koja tone....
Zato UK nikad nije niti prihvatila EUR, a i sada, nakon što je pljunula 700 milijardi eura za financiranje EU 2012 god, gro tog novca je otišao za pomoć Grčkoj, pa UK razmišlja o napuštanju EU...