o ovome mi je profesor u srednjoj govorio i stalno spominjao brunu bušića i njegova pisma, čak bi nam i donosio ovakva pisma na sat da čitamo, stalno je govorio da mi nismo za EU i da nas tamo čekaju teška vremena.
i još nam je spominjao kletvu kralja zvonimira.
Ivan Raos: Prosjaci & sinovi, knjiga prva; Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1984., str. 141.-142.:
„… Tada se stisnu nebo i zemlja, udari sjevatanja i grmljavina, a glas strašni sve to prekri i govoreći reče: „Evo od sada će umjesto rose prokletstvo padati na glave vaše, na glave sinova i unuka vaših. Pretpostaviste mi zemlju, neka vam je! Živjet ćete u njoj, množiti se na njoj, ali gospodari njeni nikada više nećete biti. I nikada je tuđin neće osvojiti, a ipak će vladati njom i vama, i djecom vašom, i stokom vašom, i ložnicu dijeliti sa ženama vašim. Kako će to vladati a zemlje neće zadobiti? Sami ćete ga dovoditi, sami obilaziti sve četiri strane svijeta i sa prosjačkim suzama gospodare namicati…. I ti tuđinci bit će krunjene glave vaše, krvnici vaši, suložnici žena vaših i očevi djece vaše. A vi ćete im veselo mahati repom za svaku mrvicu dobačenu s preobilna stola, koji ste im žuljevima svojim prepunili. Evo gle, i srca će vaša sveudilj vapiti za slobodom, ali vrat će vaš sam od sebe u jaram ropski hitati. I sveudilj ćete sa sebe zbacati gospodare koji su po volji vašoj na vaš vrat uzjašili, da novima vrat umjesto sedla podmetnete….“ …. Ali nije na meni da povjesnicu svog prokletog naroda pišem, već da ukažem na to kako ljudski razum tu nerazumnu prošlost ne može shvatiti ni prihvatiti, dokučiti ni protumačiti ako mu nije poznato strahovito prokletstvo, koje je mogla izmisliti samo nedokučiva mudrost svesrditelja Boga…..“ /don Petar o prokletstvu Hrvata u doba kralja Zvonimira/