Pratim tvoje postove već duže vrijeme i u početku sam te respektirao a sada mi se čini kao da iza tipkovnice sjedi jedna nerazumna osoba,no nema veze jer te samo želim pitati jednu stvar......koja je zemlja već desetak i više godina prva kao zemlja sa najmanjim brojem nesreća po glavi stanovnika?
gle men ti je tak svejedno sta ti mislis o meni
ja imam svoje mišljenje i imam dovoljno iskustva da znam o cem pricam
na ovo pitanje neznam odgovor, al me to bas ni ne zanima jer nesreće su se događale i događat će se
istina je da su se u zadnjih par godina odkako su stupili par tih nvih zakona o cestovnom prometu smanjili brojevi nesreća i poginulih na cestama bez obzira kako mi mislimo da je to sve bezveze ali to ipak koristi
ja ne kazem da svijetla ne trebaju u uvjetima slabije vidljivosti po danu
ali po i kad sunce prži, ako ti ne vidiš auto koji ti dolazi na nekoj udaljenosti potrebnoj da ga vidiš onda imaš problem sa vidom(ne govorim za tebe vec opcenito)
Prva zemlja koja je uvela vožnju sa upaljenim svjetlima je Švedska i nakon samo godinu broj nesreća je pao za 40% posto.
To je ogromna brojka jer je Švedska kao i Danska,Norveška zemlja "blještavila". To je područje sa najviše klimatskih pvarijacija tj u jednom danu se izmjenjuje izuzetno jako sunce pa magla i sve moguće kombinacije padavina i nadam se da shvačaš da svjetla ne služe samo "protiv" mraka.
Što se boldanog tiče.......skroz krivo razmišljaš i vidim da nisi usamljen a to sve nema veze sa vozačkim iskustvom.
Kada se voziš u susret suncu,to bještavilo ti oduzima najviše pozornosti i centar za vid u mozgu tom problemu posvećuje pažnju i zanemaruje ostale situacije oko njega. Ako ti tada u susret dolazi auto bez upaljenih svjetla bez obrira kako ti je kvalitetan vid postoji mogućnost da ga ne primjetiš jer kao što sam pisao mozak se bavi za njega većim problemom a to je blještavilo sunca. Da bi se mozak prebacio na druge stvari treba ga nešto novo zainteresirati a to će biti nova svjetlost i to ona od auta sa upaljenim svjetlima.
Ponavljam,ne radi se tu o dobrom ili lošem vidu već o načinu kako funkcionira ljudski vid a ako tvrdiš da si iskusan vozač onda si do ove spoznaje trebao doći i prije čitanja ovog teksta za kojeg budi siguran da je točan i vjerodostojan.