Naime, skuter je presao oko 15 soma kilometara. Zadnji servis je bio na 9-10 soma na kojem je dodano ulje, promjenjena svjecica, ulje u prijenosu ( nisam siguran) i ulje u kocnicama.
U zadnje vrijeme pocele su mi se stvari desavat...Prvo mislim da je krepao akumulator, odnosno da je prazan...Kad palim skuter preko "dugmeta" nece, nezeli, zvecka, i u vecini slucajeva nezeli upalit pa idem na kurblu iz koje pali iz prve. Svijetla na skuteru rade, al sam primjetio da zadnje stop(pozicisko jedva se tako rec vide kad skuter stoji na mjestu u leru. Dok kad vozim naravno da se vidi izrazenije.
Druga stvar su kocnice...Naime, kao da su se "kvake" olabavile i zadnju a i prednju kocnicu moram stisnut skoro do kraja da pocnu hvatat jace i kocit kako treba( vjerovatno treba zavrnut i stisnut sajle)
Podpitanje...gledao sam prednje kocnice...i papucice mi izgledaju kao da imaju jako malo mesa na njima...mozda 2-3 milimetra je ostalo debljine tako da mislim da je zamjena neizbjezna.
Drugo podpitanje.... Kad jace kocim, kao da cujem cviljenje na zadnjem dijelu, odnosno bubanj se cuje, a mozda me i zavarava pa cujem prednju kocnicu neznam nikako da odgonetnem. Probao sam jace kocit prednjom i koliko sam shvatio ne cuje se, al kad kocim sa zadnjom jace, i to u pocetku voznje zna se cut malo cviljenje. A mozda i obadvije se cuju al me zavarava.
Ostale potrosne stvari..naprimjer remen, ulje u prijenosu, svjecice na koliko se odprilike to mjenja?
Skuter je kao sta sam naveo gore Aprilia Sportcity 50 2T sa gianeli go aupsuhom, nikad nikakvih problema, radi ko sat..osim sta je prosle godine pukla cijev od dovoda benza( ona cijev koja izlazi iz rezervara i ide dalje) je napukla i poceo je benz prskat van. Zamjenjena je i sve radi ostalo super
Taj skuter vozim i zimi redovitoi, i po kisi mi se znalo desit i sve super radi, pali na kurblu a i na dugme je palio izprve uvijek.
Ono sta mene najviše zanima...nemojte mi zamjerit, al tako rec laik sam za motore je to da me zanima cijena određenih stvari.
Sta sa akumulatorom radit? Punit( ako se moze) ili uzet novi. Koliko bi me dosao novi akumulator? Cuo sam da ima i neki valjda sa gelom al ne kuzim se bas u to.
Kocnice? Prednje papucice mjenjat?Sta sa bubnjem? Sta napravit da nemoram kvake stiskat gotovo dokraja da pocnu jace hvatat?Sajle zategnut? Koliko dodju? Cijena pristojnih papucica za moj skuter?
Planirao sam skuter odvest u neki od servisa, al vjerujem da ni cijene nisu bajne, al nema veze...htio bi doc pripremjen
Znaci ukratko koliko bi doslo sve ovo sta sam nabrojao i jos neke stvari ako bi s etrebale mjenjat, kao remen i tako neke stvari sta su uključene u redovno odrzavanje.
Hvala na citanju i nadam se da sam dovoljno jasan da svi shvate. Hvala na pomoci!