posto sam ove godine nabavio staforda ( 4 mjesec ) ukljucit cu se cisto da tebi pomogne posto imam friskih iskustava sa svim tim kaj tebe ceka ( ako uzmes staforda )...
necu ti pricat opcenito o stafordu jer ako mislis uzet staforda net i citaj, nis kaj procitas ti nebu na odmet...ja sam se pripremal za dolazak svog staforda od 10. mjeseca 2011 godine do 3 mjeseca 2012 godine kada je dosao,,,i nisam se uspio pripremit, al mi nije to prvi pas...
prvo kaj ti preporucujem da si uzmes staforda sa papirima i od cim ozbiljnijeg uzgajivaca....kontaktiras par uzgajivaca i popircas s istima i upoznas njihove pse...jedan sat razgovora sa uzgajivacem ( pravim, a ne onim koji ce ti samo sve najbolje govorit ti znaci ja ko puno ) .... po mogucnosti neka taj uzgajivac bude neki mladji, zeljan dokazivanja i rada...ja sam uzeo svog od jednog od prvih uzgajivaca u RH i nema previse vremena za mene, sto shvacam posto je taj isti imao preko 60 legala staforda u zadnjih 20 godina i gdi bi on dosao da sa svakim prica svaki dan..
stafordi su poznati po tome kao "agresivni" psi, al ak ti radis s njim od prvog dana i ako od prvog dana postavis pravil i postavis se ko gazda onda ce ti biti puno lakse ( ne lako, nego lakse ) ....
svakodnevna setnja dok je stene mislim da ni ne trebam spominjat, to ja zakon kao i svakodnevna igra....kasnije setnja, igra i trcanje...sve to puno vremena uzima i ako mislis sam brinut o tom psu, sumnjam da ces stic sve... da ja nisam naisao na razumjevanje ostalih ukucana ( koji nisu bili previse zagrijani aza ovu pasminu ) bojim se da bi ga moram dat na udomljavanje jer bi boravak kod mene za njega bio muka, pogotovo kad mi je krenuo faks....uz vrijeme staford i kosta...vjeruj mi, ono kaj platis za staforda je samo pocetak....cijepljenja, paraziti, samo kupiranje ( min 500 kn ), hrana, igracke...
preporucam odlazak na neki tecaj socijalizacije ( ja sam iso u KOSSP, sava zagreb )... nije da ces tamo dobit na nekoj ekstra poslusnosti nego ces dobit to da se pas od malih nogu navike na druge pse, a to je ono kaj ja mislim da je i najvaznije posto znamo kaj je on drugom psu u mogucnosti napravit.....
moj ce sad 11 mjeseci i jednom je zarezao na psa ( a bar 20 njih je rezalo na njega ), jednotvano kulerski prolazimo kraj tih djukaca....najcesce su pusteni na cesti pa pokusavam ikakav kontakt s njima....al ima i onih koji nas u setnji sa svojim psima izbjegavaju...tak da lagana diskriminacija je ukljucena uz nabavku, ja cu reci, mnogi se nece slozit, jedne od kompletnijih pasima kaj se tice kucnog ljubimca....
uh...otiso sam predaleko...mogo bi jos minimalno dva sata pisat pa ako te nesto ciljano zanima rado cu ti odgovorit... i da, prije nabavke staforda ili bilo kojeg drugog psa, nabavit i procitat knjigu od Cesara Milana: kako odgojiti savršenog psa...procitao sam njegove dvije knjige prije dolaska svog ludjaka i mogu rec da bi puno gresaka napravio da nisam to procitao....knjiga dodje 30 kn...