Imao sam isti motor u 33jki (1,3 ajnspric tj. 1,4 kako su ga poslije nazvali, a isti motor). Trosio mi je toliko svih 14 godina koliko sam vozio tu Alfu
I nakon 14g. si odlučio kupiti neki koji manje troši ?
da čovjek ne zna o kojem vi sad autu raspravljate, a da vidi o kakvoj potrošnji govorite rekao bi da raspravljate o bmw 328i ili audiu a4 2,4 ili neznam ni ja kojem autu.
Malo si pomiješao babe i žabe, odnosno povijesna vremena
U ono vrijeme je rijetko koji n/a "sportski dvoventilac" ili 16V sa MPi trošio manje, a tada su većinom prevladavali SPi ajnšprici i trošili su tek nešto manje, a performanse za teški k**ra*. Uzmi u obzir da su 2ventilske Alfe bez obzira na snagu dosta prigušene a k tome svaka je imala injektor po cilindru, a i tehnologija je s godinama napredovala pa su dolazili VVT, "varijabilni" usis, razni napredniji i bolji senzori, više se kompresija mogla dizati i blablabla, tak da su i automobili imali više snage a manju potrošnju, al opet je malo glupo i besmisleno uspoređivati motore i potrošnju od pred 15-20+ godina i ovu današnju, pogotovo kad znamo kolko je tehnologija napredovala, pa to je gotovo kao da uspoređuješ ondašnji TD sa jedva 80-90ks koji se jedva micao s mjesta i trošio 8-9lit. s današnjim JTD/TDi koji danas izvlače gotovo pa tada nezamislivih 100ks/lit. i troše 5lit. u jednoipol tonskim šasijama i naperu svaki n/a
Šta misliš da su ondašnji 325, 328, S4, Delta Integrale i slične jurilice trošile na kapaljku? Vozio sam ih ja par, 325 klasični EFi motor bez tih današnjih novih tehnologija i pi*darija, u petoj 90km/h otvorena cesta (lagana nizbrdica), cajger se jedva jedvice drži na 10-11 lit., otvoriš ga ful, nestane tam preko graničnika od 20lit., zakuca se dole u prazno, S4 monstrum na 4 kotača, 20-25lit. ak ga malo jače tjeraš, Golf3Gti ajme majko kolko je to pilo, a o VR6 da ne govorimo, XsaraVti također, a neku slabiju alternativu nisu imali, a danas je sve to prepolovljeno
pa te alfe troše, a ne idu s obzirom koliko troše. auta 1,4 1,6 koje troši 12l gradske vožnje, nevidim svrhu tog auta
Istina, slažem se, npr. bokseri su poprilično prigušeni + jako teško auto (tada najteži u klasi) = rezultira time što tvrdiš, ali onda baš i nisu imali neku "sportsku" alternativu ispod "GTi 16V" klase
Ak si tada htio sportski auto mogao si kupiti od svakog proizvođača jedino top model (onaj najjači)...
A danas, 15-20g. kasnije, normalno da nema svrhe voziti gore navedene aute, ali je tu zato plin za one s manjkom para