hvala igore.,
uglavnom, bio sam sa istim majstorom na pivi upravo pa mi je objasnio neke stvari.
Kompresijski tlak – je najveći tlak koji se javlja unutar cilindra, a koji se izmjeri pri gibanju klipa.
Kompresijski omjer – omjer između najvećeg i najmanjeg mogućeg volumena cilindra, dakle omjer volumena kada je klip u donjoj mrtvoj točki podijeljen s onim volumenom cilindra kada je klip u gornjoj mrtvoj točki. Za dvotaktne motore je to omjer volumena cilindra iznad kanala i volumena kada je klip u gornjoj mrtvoj točki.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Omjer_kompresije Postoje digitalni mjeraci koji mogu odmah izracunati i kompresioni omjer.
Takodjer isti taj momak sa istom opremom provijerava mi kompresiju na svakom motoru koji sumljam da su karike ili kit suplje. kompresija je bila od 4 do 7 bara na motorima koji su odvalili preko 30tkm.
tako da ostajem iza toga da kompresija na mom roxu jeste 10.5 bara. (mjereno jos jednom)
ako imas nekog automehanicara blizu. neka ti on izmjeri, ima tester sigurno.
mjeri se na hladno i toplo. Trebao bi imati barem 10-11 bara kada je zagrijan na 2t masini.
Nekad je bolje iskusno oćutati, nego odvaliti glupost !
ali naravno balkanska kultura nam nalaze da je nekome lakse reci da je glup nego osporiti tvrdnju.