Kao da smo krenuli u razglabanje o proizvodnim trendovima...
Medjutim, intencija mi je bila raspraviti o robnim markama. Dakle, da pojednostavim. Želim li jesti dobru baklavu, raspitam se kod ljubitelja gdje ju u zagrebu prodaju. Kažimo da saznam za tri takva mjesta. Tijejom vremena ih obiđem radi degustacije i odredim koja mi je favorit. Nakon toga kupujem tu baklavu. Život je pre kratak za istraživanja bogate ponude iz drugih neprovjerenih izvora. No, ako me kasnije tri osobe obavijeste da su na jednom mjestu naišli na fenomenalnu bakljavu, svakako ću provjeriti i napraviti komparativnu analizu s onom koju redovito kupujem.
Nadalje, ako nemam favorite, potražit ću najpoznatiju i nafrekventniju slastičarnicu u gradu, jer rulja valjda zna zašto u nju odlazi...
Slično je i s drugim proizvodima. Prije dva sata čitao sam na ovom forumu o televizorima, običnim, plazmi i LCD. Znalci hvale LCD i firmu Panasonic... Naidjem li na slican oppinion na jos par mjesta, pri sljedećoj kupnji tv-a, ako ne dobijem i druga mišljenja u medjuvremenu, kupit ći LCD Panasonic... Tako se bira roba, tako nastaju marke u koje se vjeruje. A to kaj sam Panasonic meni prica da je najbolji, posve je irelevantno. Svatko za sebe može reć kaj hoće...
Da se vratimo skuterima.
NPR., za Piaggio grupu pojedine njene marke i pojedine proizvode tih marki, manje više je sve poznato. Zna se što je Beverly, Što je Runer, kakve mogućnosti pružaju, kakva je poslijeprodajna usluga... Zna se i kakvi su peugeoti i kakvi su pojedini tajvanci, koji su duže na anšem tržištu...
Ne kazem da kinez teorijski može bit i lošiji i bolji, ali kako da pronadjem boljeg u šumi nepoznate ponude, bez referentnih informacija??? Kako mogu znati jesu li materijali od kojih je izrađen kvalitetni i usklađeni? Kako mogu znati da je tijekom i po završetku proizvodnog procesa provodjena određena kontrola kvalitete i na kojoj je razini ta kvaliteta. Kako mogu vjkerovati samoj konstrukciji proizvoda i pojedinih njegovih sklopova? Kako mogu vjerovati novopečenom uvozniku da će organizirati dobru servisnu mrežu i skrbiti za zalihu rez. dijelova?