sve je to kome se kako i kad digne ili koja kad i koliko dobije......
naručivo sam stvari sa ebay-a od 0,01$ pa do 400$ i to ne ukupne sume već pojedinačne
bilo je situacija kad su me zvali zbog usranog usb blututa koji košta 5-6 kn jer takav proizvod nema, odnosno tog "oblika" (tj. nije bio u to doba) u našoj lijepoj našoj
isto tako i wifi kartice koje sam gledao po trgovinama i koštale su po 180 i više kn naručivao sam po 30-50kn izvana.... pozivali su me par puta davao sam po ko zna koliko puta 10,50 za poziv i uvijek sam bio u pravu i dobio sam sve proizvode bez carinjenja i PDV-a
imao sam prilike naručit i laserski printer u boji vrijednosti 399$ i samo se poštar pojavio sa pozivom na poštu da ga podignem jer ga on nemože na cindapu nosit, na kutiji pisalo USED i WON ON AUCTION 19,99$ tj ispod 160kn
majica, naočala, kapa, patika nemogu nabrojat koliko sam naručivao i sve je prolazilo bez carinjenja i oporezivanja, samo faking pozivi koji koštaju 10ipo kuna
jednostavno i kad su mi htjeli udarit porez i carinu sam im rekao da vrate proizvod prodavaču jer ga ja neću preuzet ili sam im rekao da mi ga daju na uvid i da ću ga pred njima razbit/poderat/uglavnom sjebat jer ako ga neću ja imat neće niko
imao sam jednu situaciju kad su me htjeli poslat na špediciju (plaća se usluga špedicije / 200kn po proizvodu + porez na cijenu koja je u HR na taj proizvod + carina od neznam kojeg postotka jer na informatičku robu je nulta stopa) zbog prevelike količine video igara za PS3 i zbog mogućnosti daljne preprodaje, ukupno 12 igara pojedinačne cijene ne veće od 160kn ukupne vrijednosti oko 850-900kn
izvukao sam se tako da sam im doneo sve račune sa PayPal-a na kojima je vidljivo da su sve igre jeftinije od zakonskog maximuma i rekao sam da ćemo na sud ukoliko me pošalju na špediciju jer nigdje u zakonu ne piše koji je maximalan broj proizvoda koji smiješ naručit
uglavnom bilo je situacija kad sam ja bio na dobitku a nekad sam bio i živčan oko glupih poziva i straha od kojekavih poreza i carinskih plaćanja
kad i ako sam nekom naručivao uvijek sam rekao da si uzimam neku proviziju i da postoji mogućnost carine i PDV-a ali zasad niko nikad nije imao probleme jer su uvijek imali račun na kojem pisalo što se kupilo i koliko je koštalo
npr Sunglasses with holster ...... i nigdje ne piše koja je marka a ono fejk POLICE i uvijek je prolazilo bez dodatnih plaćanja
iako ima fora ako se naručuje iz zemalja EU nema se pravo udarat porez ili carina, neznam sad točno