Imam problem koji vucem par dana, unatoc cijeni goriva koja mi se niposto ne svidja pokusao sam prestelati karburator da ipak malo smanjim potrosnju jer ga ni ne vozim pun gas. Prosjecna potrosnja pri otprilike 60kmh mi je 4L/100km mjereno u zadnja 2 rezervoara. Karburator je dobri stari znanac TK 16mm sa main diznom 78, na airboxu je skinuto suzenje na usisu i stavljena restrikcija na 17.5mm posto je gore bio 70cc kit. Trenutno je 50cc gore da se zna. Igla je serijska i na sredini je osigurac. Motor ide stvarno fino, po performansama uz bok piaggio lc-u sa slicnim auspuhom.
Onda sam uzeo malo cackati, racunao sam 17.5mm rupe na airboxu je 240mm^2 povrsine, serijski tuljak restrikcija je bio oko 10mm, posto sam njega zagubio stavio sam restrikciju na 12.5mm sto daje 122mm^2 povrsine za dotok svjezeg zraka. to je 50% smanjenje protoka zraka. Posto znamo da omjer zraka i goriva nije 1:1 vec tocnije 14.7:1, nisam mogao i 50% manju diznu staviti. 78 dizna ima povrsinu od 0.4776mm^2 i s njom sam imao tu potrosnju od 4L/100, posto je puno faktora u igri, tesko je i povuci neku paralelu ovisnosti povrsine usisa i dizne, a i vise bi mi godila brojka protoka cc/min za odredjenu diznu ali to tek nebih znao izracunati. Sa strane sam imao diznu 70 koja je 0.3846mm^2 povrsine, sto je 20% manja povrsinski od 78 dizne. po nekoj mojoj teoriji bi to moglo drzati vodu, samo mi je falila dizna 74 za svaki slucaj. Motor je upalio, osjetno tisi i finije raspodjele snage po pitanju otvora gasa na rucici. provozao sam se kilometar i stvarno fino je isao, na punom gasu nesto losije od proslog setupa ali i ciste savjesti jer mislim da sam posao dobro odradio. provjera svjecice na punom gasu je dala solidne rezultate, boja kave, motor se ne grije nista vise nego prije, na 1/3 gasa vec nesto lagano svjetlija i osjeti se da se grije. To sam ujutro provozao, isti dan vratio se s posla, motor nece s mjesta, trokira, propucava, mislio previse zraka, zatvorio izolirkom djelomicno otvor na airboxu, ono jos gore, mislim, treba mu mozda vise, dodao 5mm rupu na airboxu, isti k.. ne ide s mjesta, 40kmh max na jedva gasa i preko toga propucava. frend me savjetovao da svjecicu promjenim i eto belaja, uspio sam spaliti BR9HS staru 2mj. Moje pitanje je zasto? Stavio sam B8HS koja mi stoji u rezervi, i zanimljiva stvar je da je motor isao, ali problem se javlja sa bojom svjecice, svijetlo smedja s obzirom da sam imao 12.5mm restrikciju i 5mm dodatnu rupu na airboxu. Tu sam stao sa svime, mene samo zanima dal se moze prestelati karburacija da motor ne radi na punoj snazi, znaci da na istim okretajima dobija manje zraka i manje goriva i time razvija manje snage, ali s time i da manje trosi? Sa prvim setupom gore stvarno fino ide ali za kruzanje pri 60-65kmh meni treba mrvica gasa i ima i vise snage nego sto je potrebno i imam osjecaj da trosi i vise nego sto treba za doticnu brzinu. Dali motor sa manjom diznom, manjim ulazom za zrak i jednakim okretajima (bez prestelavanja prijenosa) moze imati manju potrosnju ili samo riskiram pregrijavanje i cvikanje? btw planiram u subotu za brod a ne bih htio zvat starog da dolazi prikolicom po mene negdje iza djakova