Promjenio sam zupcanike... stavio malossi primar i AC sekundar. Rekao bih da sada imam 10% produljenje. Nisam nista stelao, za sada jedina mana sto se na krajnjoj nece razvrtiti kao prije. Prije je isao do 10200 (vjerojatno bi isao i jos ali nisam htio forsirati), a sada na 9600 s tim da je veca krajnja.
Ocito si pretjerao sa produljenjem. Jer ako je prije max brzina bila na stabilnih 10200 okr, to znaci da najvecu snagu motor ima na tim okretajima, a sada nema dovoljno snage da i dulju getribu razvrti do tih okretaja.
Uvijek sam imao problem sa malossi bijelim centralnim. Nakon duzih tura i kada su velike vrucine, taj feder omekani i produljuje mi prijenos
Ne moze feder produljiti prijenos. Njega ionako snaga motora mora skroz stisnuti na krajnjoj brzini. U suprotonom mozemo govoriti o pretvrdom federu koji ne da prijenosu otic u max. moguci omjer.
Bas se osjeti, na istim okretajima idem brze nego inace
U krajnjoj brzini? Normalno, jer sad je dulja getriba i kad variomat i zadnje polutke odrade svoje (bude max. omjer postignut) skut ide brze zbog dulje getribe.
Vazno:
Ako imas (a vjerojatno imas) zadnje polutke koje se nelinearno sire, onda je vrlo vjerojatno da je ubrzanje drugacije jer je sada zbog dulje getribe povecano razdoblje kada motor "prevrtava" (kad se polutke sporije sire). Obicno je to do nekih 40-50 km/h, a sada je kod tebe to vjerojatno i do 60 km/h (a mozda i malo vise). Ako si postelao prijenos da ti dobro ide DO te brzine, onda je normalno da ti fali okretaja OD te brzine pa do krajnje. Ali krajnja brzina bi morala biti opet na okretajima gdje je snaga najveca (ukoliko skut ima snage za to, a kod tebe ocito nema kad ne moze zavrtit kao prije na krajnjoj).
Ja bi tvoj prijenos postelao tako da na medjuubrzanju od 70-80 km/h imas 10000-10200 okr. Ujedno bi i stavio za broj tvrdji centralni feder ako bi bila prevelika razlika u okretajima pri (recimo) 30 i 80 km/h kad imas skroz otvoren gas.
Nisi me dobro skuzio u nekim stvarima
Nisam trebao pisati o produljenju prijenosa kada se ugrije.... ali evo da rijesimo to sa produljenjem prijenosa kada je vani vruce (nema veze za zupcanicima).
Kako objasniti sljedecu pojavu: evo danas bi sve bilo normalno i ok kao i cijelu zimu, mozda bi se desilo nakon 30-ak konstantno predjenih km ovisno o vanjskoj temp. sto je veca, to ce se brze dogoditi.
Na 8000rpm uvijek idem 75, kad se ugrije ide 85 na ISTIM okretajima. S tim da imam rupu u ubrzanju na nekih 60km/h kada okretaji padnu za nekih 700rpm.
Tada zadrzava visoke okretaje konstantno (ne pada ispod 9000) i od 80 do cca100 ide samo tako, dok kada je hladan treba mu vise vremena dok napuni tu krajnju, muci se. A kada je vruce samo tako puni krajnju.
Isprobao sam xx kombinacija prijenosa i najbolje skuter vuce od 9200 do nekih 9600, preko toga gubi snagu (dere se a neide najbolje)
I jos nesto kada se ugrije prijenos. Kada naglo startam kvacilo uhvati ranije nego prije i imam mali problem u startu. Nece odmah u okretaje nego sekundu drzi na 7000 i onda krene.