Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Zastara, novi zakon, iskustva?  (Posjeta: 1510 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline fran

• Tržnica : (0)
  • forumski pješak
  • *
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: Piaggio NRG 50 ccm
Zastara, novi zakon, iskustva?
« : 05 Travanj, 2008, 21:39:40 »
Pozdrav svima,

zanima me ima li itko iskustva - osobno ili od prijatelja/poznanika, sa prekrsajnim sudovima i zastarom po novom zakonu?

Ukratko, do 1.1.2008. rok za zastaru je bio 2 godine, ali je novim zakonom povecan na 4. Koliko sam uspio vidjeti, sam zakon ne precizira primjenjuju li se novi ili stari rok za postupke u tijeku. Zato me zanima kako su to shvatili sudovi u praksi, jer je to na kraju ipak najvaznije :)

Dakle, ima li itko saznanja o slucaju koji se dogodio prije 1.1.08., da 1.1. nije jos pao u zastaru a u medjuvremenu je proslo 2 godine te odluku suda o pitanju zastare (je li primjenio stari rok, pa odbacio prijavu, ili novi pa nije)

Offline 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: ZG
Odg: Zastara, novi zakon, iskustva?
« Odgovori #1 : 06 Travanj, 2008, 04:15:34 »
Za svaki prekrsaj/krivicno djelo se odnose zakonske odredbe i kazne koje su bile vazece u vrijeme pocinjenja.

Offline fran

• forumski pješak
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: Piaggio NRG 50 ccm
« Odgovori #2 : 06 Travanj, 2008, 09:34:57 »
To nije u potpunosti tocno. Primjenjuju se odredbe blazeg zakona u nekim slucajevima (materijalnopravne), dakle obiljezja djela, kazna i sl. Ali u drugim slucajevima (procesne) se primjenjuje "aktualni" zakon. To izmedju ostalog i pise u samom Prekrsajnom zakonu. Ali ne pise smatra li se zastara procesnim ili materijalnopravnim institutom. Stav teorije je da se u ovom slucaju moze primjeniti novi (duzi) rok, ali SAMO ako u trenutku stupanja na snagu novog roka zastara jos nije nastupila.

Zato me zanima kako postupaju sudovi, jer je moguce da ce suditi i jedno, i drugo.

Offline Doomsday

• Doomsday
  • Doomsday
  • maxi forumaš
  • Doomsday
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Doomsday
  • Moj Skuter: Doomsday
  • Moja Kaciga: Doomsday
  • MojSetup: Doomsday
  • MojSpuh: Doomsday
« Odgovori #3 : 06 Travanj, 2008, 10:06:31 »
Nažalost, bojin se da ovde slabo ima fiškala, a još slabije sudaca, oni bi ti mogli dat brz odgovor o novoj sudskoj praksi...

Mi ostali ćemo to moć odgovorit tek kad nas, naravno nenadano, naguze za nešto šta smo mislili da je otišlo u zastaru...

:laughing7:
PERONOSPORA AD OPEL ASTRA... :zubo:

:laughing7: