Da malo proširim temu. Kod odabira zimske gume najbitnije je način vožnje i di živiš. Ako npr. živiš u Novom Zagrebu ( više, manje ravno ) i ideš samo na posao dok ima snjega na cesti i to brzinom od 30-40 kmh, onda je dobra bilo koja zimska guma i zasiguro bolja od bilo koje ljetne gume.
Ak živiš pod Sljemenom ( mislim da mi je Ivanm sused prek brda ), od loše zimske gume imaš korist ko i od ljetnje. Super mi je za vidjet kad ekipa u autu od cca 20 000 do 50 000 eura (mečke ,bmw, 4wd ,suv isl.) a nemre se popeti uz Pantu, ili nemre po Jurjevskoj do Cmroka, a prema Šestinskoj crkvi imaš sparkana ( na sred ceste ) 3 do 4 auta sa zadnjim pogonom ( skoro 50 % vozila u Finskoj je zadnji pogon, a zima kod njih traje barem 4 mjeseca ). Da ne pričam o Gračanskoj i odvojku prema Bliznecu. Trebali bi ko Slovenci uvesti zakon o zimskoj opremi vezan uz datum a ne vezan uz stanje na cesti ( naravno treba izuzet dio dalmacije, otoke i sl.).
Da se vratim na gume. Nako dugog vremena odbijanje kupovine zimskih gume i posljedice nevoženja istih po zimi ( par felgi, nešto krajnika i vilica, varenje plastika, za sada bez limara
) evo i mojih iskustava sa zimskim gumama. Vožene su na različitim autima.
1.Sava Eskimo MS kad je nova OK. ( najbolje se pokazala u proljeće po suhom
)
2.Dunlop Winter Sport odlična guma ( auto od starog ).
3.Nešto kupljeno u Metrou ( protektirana ), vrlo dobro. ( posudio od frenda caddy-a, išao u liku, snjeg do koljena, lokalne ceste)
4.UG 7 ZAKON!!!!!!
Made in slovenia Sava ih radi za GDY. Moj punto.
Da zaključim, jedva čekam snjeg i treba ukinuti zimsku službu.