O čemu pričate, pa baš tako je i propisano pravilnikom, citiram:
Najveća dozvoljena zapremina skutera do 50ccm za 2-taktne, ili do 125ccm za 4-taktne motore.
Skuteri moraju ostati neizmjenjeni u odnosu na tvorničke karakteristike.
Dozvoljena je izmjena ispušnog sustava.
Obavezno je koristiti cestovne gume, nije dopuštena upotreba “racing” guma.
Iz nekog iskustva koje sam skupio kroz protekle godine, znam da ova klasa nikad nije bila pristupačnija niti ikako više od ovoga može biti.
Bit problema leži u mentalitetu ljudi koji su glavni trkači u svom "selu", dok se ne pojavi prilika ("prava" utrka...sa mjerenjem vremena...sudcima...startnom zastavom...) gdje onda to moraju i dokazati, a onda bi svi morali biti prvi ili ništa što na žalost ne ide, neki moraju i gubiti, a to ih jako boli pa onda bolje ne utrkivati, i dalje pričati da su najbrži i najbolji, ali nažalost nisu imali 200 kn za startninu i 20 kn za benzin......loše su im gume.....nemaju za remen.....gefufna na cinculatoru je slaba itd.......pa nisu vozili.
Utrke koštaju, ne mogu biti besplatne i to je tako, znam jako dobro iz prve ruke. Ali da mogu biti jeftinije od ovoga što je sada, NE MOGU !!!
Da klasa 50 može biti jednostavnije opisana, sa manjim dopuštenim preinakama te da može biti otvorena za raznolika muljanja, NE MOŽE !!!
Onaj tko se stvarno želi utrkivati i ne boji se poraza, utrkivati će se i neće mu biti problem potrošiti 700 kn za vikend utrka, ostali će rađe otići na narodnjake potrošiti istu ili veću paru za šankom usmrđenog kluba i pričati kako su baš oni najbrži ali nisu išli na utrku jer im nisu stigle lakše rolice pa da lete na najjače.........