Jel mi možeš odprilike objasniti koja je razlika u opremi u svakodnevnici? Zasto su recimo ovi Deore i Deore XT bolji od Alivia? Stvarno kao klinac sam dosta bicikla vozio, al nikad nisam obracao paznju na to i gledao na to, bilo je bitno samo da je shimano
Visok sam oko 1.84, koliko sam shvatio trebam traziti L ramu odnosno 21 incnu ?
shimano je skoro na svakom starijem biciklu... i također mi prije samo bilo važno da je shimano...
evo ovako...
kaj se tiče opreme, imaš recimo Altus, Acera, Alivio - jedna od slabije opreme, pod slabijom mislim na sljedeće - sporije i nepreciznije mjenjanja brzine, mjenjači više "skaču" po neravninama... i uglavnom ovi slabiji modeli su večinom za 21 i 24 brzine... novi alivio recimo ima i 27, i to je solidan mjenjač...
onda dolaze Deore, Deore LX, Deore XT - više "profi" oprema... ja recimo iza imam Deore XT i mjenjač je prema Altusu (kojeg sam prije imal) kao nebo i zemlja... tiši, precizniji, čvršči,..
to bi bilo to recimo za zadnje mjenjače...
a kaj se prednjih tiče, imal sam prije Deore LX, sad imam Deore i razlika se skoro i ne primjeti, ali to je prednji mjenjač, koji nema tako važnu funkciju kao zadnji, niti ima toliko hoda i slično... jedina mana mu je kaj je bučniji...
zaključak - ako novci nisu problem svakako na neki od ovih boljih mjenjača, bit ćeš zadovoljan... po mojemu, radije neki dobar rabljeni Deore (LX,XT), nego novi Altus i kompanija!
eto ja sam tvoje visine, imam ramu 21 i taman mi je...