Tehnički kutak > Tuning skutera
Gilera NEXUS 500ie - Modifikacija u Turbo 500ie
Crazy Kuree:
msrsko me čitat cjeli projekt, inače je jako zanimljiv a za turbo, te turbo rupe i to ev šta ja znam o tome, da turbo sa velikim lopaticama da je puno veću snagu al na visokim obrtajim a na niskim se stvori turbo rupa e ta turbo rupa se izbjegne ugradnjom kompresora ili turbine sa malim lopaticama, turbina sa malim lopaticama daje snagu sa niski obrtaja ali ne stvara toliko veliku snagu ali bar nema turbo rupe hehe pozz
dhorvat:
--- Citat: Crazy Kuree - 07 Rujan, 2008, 18:52:29 ---msrsko me čitat cjeli projekt, inače je jako zanimljiv a za turbo, te turbo rupe i to ev šta ja znam o tome, da turbo sa velikim lopaticama da je puno veću snagu al na visokim obrtajim a na niskim se stvori turbo rupa e ta turbo rupa se izbjegne ugradnjom kompresora ili turbine sa malim lopaticama, turbina sa malim lopaticama daje snagu sa niski obrtaja ali ne stvara toliko veliku snagu ali bar nema turbo rupe hehe pozz
--- Kraj citata ---
Ispravak:
Turbo rupa nije zbog niskih okretaja, turbo rupa je trenutak dok se turbina zavrti i stvori određeni pritisak zraka. Dakle primjer. Vozite VW Golf 1.9 TDi i držite ga u drugoj brzini na 2500 okretaja i onda naglo stisnete gas. I turbo rupa je u ovom primjeru to što on ne potegne istog trenutka nego postepeno kroz jednu sekundu ubrzava dok se turbina ne zavrti na određene okretaje da bi mogla stvoriti nominalni pritisak zraka u cilindar.
Ovo što vi pričate je nešto drugo a ne turbo rupa.
milja180sp:
Turbo rupa je kod svakog turbaka , a vecemo je to do 3 tisuce okretaja s 3 tisuce okretaja se tek turbina pocne vriti kak treba sto vise ispusnog plina vise se vrti dok npr. kod kompresora se pokrece preko remena na radilicu i non stop ima snagu ..dok je to kod tubine skroz drugacije
milja180sp:
Veliko područje broja okretaja jednog motora osobnog vozila čini regulaciju turbopunjača potrebnom, kako bi za što je moguće šire područje broja okretaja na raspolaganju stajao skoro konstantan tlak punjenja.
Varijabilna geometrija punjača kontinuirano mijenja stupanj djelotvornosti turbine i tako omogućuje da se cijela energija ispušnog plina može iskoristiti za regulaciju tlaka punjenja. Podesive lopatice osiguravaju to u velikom regulacijskom području uz istodobno dobar stupanj djelotvornosti.
Ako je pri malom broju okretaja motora tlak plina mali, procesor se pobrine za položaj lopatica koji sužava poprečni presjek i ubrzava, te time pojačava tlak plina.
Ako se tlak ispušnog plina poveća s povećanjem broja okretaja, procesor promjenom položaja lopatica povećava poprečni presjek dovoda.
Punjači s varijabilnom geometrijom turbina posebno u području djelomičnog opterećenja rade vrlo efektivno - sprječava se nastanak "turborupa". Oni motoru daju više snage, znatno bolje ponašanje na početku rada i mogu pozitivno utjecati na njegove emisije.
spyke#1:
--- Citat: milja180sp - 07 Rujan, 2008, 21:42:32 ---
Ako je pri malom broju okretaja motora tlak plina mali, procesor se pobrine za položaj lopatica koji sužava poprečni presjek i ubrzava, te time pojačava tlak plina.
--- Kraj citata ---
Za polozaj lopatica se uglavnom brine vakuum.
Na niskim brojevima okretaja lopatice se, ajmo rec ''zatvaraju'' i time smanjuju poprečni mlazni presjek. Smanjivanjem presjeka ispušnim se plinovima povečava brzina , ali se smanjuje tlak( Venturi, fergazer-zrak se ubrzava, tlak pada). Osim što se ispušnim plinovima poveča brzina, usmjerava ih se na krajeve lopatica ( M=Fa, moment=sila x krak. Ispušni plinovi predstavljaju silu a lopatica turbine krak)
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju