meni je prije desetak dana nekaj krcnulo (nisam bio nezagrijan, to je bilo pri kraju treninga) u tetivi koja spaja biceps sa podlakticom kad sam radio pregibe za biceps i sad me to boli... 7 dana nisam vježbao biceps i nije me bolilo, al sam radio, nosio nekaj teško po doma i opet me počelo bolit... kaj je to tendinitis? kaj da radim?
već sam ranije imao to u ramenu..
Iz nekih razloga, vjerojatno zbog lakše ozljede, vlaknasto tkivo tetive popuca i upali se. Iznad zahvaćenog područja javlja se bol, a tetiva obično polako zacjeljuje zato što se mišić neprekidno koristi. Ako ipak zacijeli, upaljena vlakna mogu ostaviti bolni ožiljak u tetivi. Bolovi općenito nestaju nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ali mogu i potrajati, pogoršati se, naročito u starijih.
Učestalost tendinitisa
Tendinitis može nastati na bilo kojem mjestu gdje tetiva spaja mišić s kosti, ali je najčešći u ramenu ili petama, na vanjskoj strani lakta (gdje je poznat kao "teniski lakat", premda do upale može doći a da i ne igrate tenis) ili na unutarnjoj strani lakta ("kopljaški lakat").
Liječenje tendinitisa
Bolni dio tijela mora mirovati. Ako je potrebno, primijenite povez oko vrata ili neki drugi način imobilizacije. Čvrst zavoj i analgetik (paracet) morali bi olakšati bolove. Nakon nekoliko dana počnite postepeno razgibavati zglob kako biste spriječili ukočenost. Ako bolovi potraju ili se pojačavaju, liječnik će vas uputiti na rendgensko snimanje da utvrdi radi li se o nekoj bolesti kosti ili zgloba, te će se odlučiti za injekcije kortikosteroida, a možda i lokalnog anestetika u bolno područje. To je pomalo bolan način liječenja koji će se vjerojatno morati ponavljati, ali je često vrlo djelotvoran. Akupunktura koja se sve više provodi, također je djelotvorna.