Tecnigas Trek ovaj noviji na Hebo MR 184/125 radi na 9400 najbolje, inače powerband mu je od 8500-9800
i aj da se osvrnem samo još jednom na temu C16, bio Salej600 kod mene i vozio Hebo MR sa C16, jeste da ja imam produžen prenos i start na mekše podešeno jer mi je potreban i za po gradu, ali je video kakva je akceleracija na 10500...
ja sam bio u Valpovu kod njega i probao Runner-a sa TPR i C16, koji se vrtio i do 13k, mereno Stage6 obrtomerom, meni se učinilo previše, nismo testirali ništa drugo, jer on isto ima produžen prenos, ali definitvno prevrti, čak mi se učinilo da i kvačilo klizi do samog kraja..
kako god znamo da DUE+ i TPR imaju 3 boost-kanala, i izduv veoma agresivan po uglu... ti cilindri se drugačije ponašaju od ostalih, oni su u stvari replike Team2 cilindara... i vrlo je moguće da se ista rezonantna dužina drugačije ponaša na njima od ostalih cilindara sa po dva para prelivnih i jednim boost-om...
ja nisam pristalica nekih grafikona, oni samo pokazuju mereno stanje sa nekim cilindrom i nekim karburatorom, to u najvećem broju slučaja nije tako ukoliko nemamo upravo taj setup..
kako onda izmeriti koji su ciljni obrtaji, ukoliko nemamo dyno test valjke ? ne preostaje nam ništa nego meriti najbolju akceleaciju ili najveću krajnju brzinu...
e sad kod akceleracije može da zavara faktor da se motor dere i da kvačilo klizi, uglavnom ljudi imaju subjektivno mišljenje o svom motoru, najbolje bi bilo meriti vreme nekom štopericom ili prolazno vreme na nekoj udaljenosti, samo je to na jačim setupima malo teže izvodljivo.... pa možda neki kolega može da pomogne, ovi koso rx1n imaju merenje prolaznih vremena pa se tu može setovati akceleracija parametrijski...
šta ukoliko jurimo krajnju brzinu, super, to je to, najveća krajnja brzina je i najveća upregnuta snaga motora, ali ukoliko imamo dovoljno produžen prenos, ako je prenos konačan onda eto varke, motor dođe do kraja prenosa, a mogao bi još, i počinju obrtaji rasti i krivulja već počne silaziti snaga se umanjuje, a krajnja bude ekvivalent prenosa, i snage na obrtajima koji su se u tom prenosnom odnosu razvrtili... kada imamo dovoljno produžen prenos, neće se desiti da C16 da najveću krajnju na 13000 okretaja, jer će se variomat pobrinuti da ne izgura remen toliko koliko bi mogao na okretajima gde je tom auspuhu u stvari špic..
zato govorim da je matrix produžen 32% primarom i sekundarom, testrian sa mojih 125Kg i na 11500 i na 12000 i na 12500 i na 13000 i na 13500 obrtaja, pa sam na 13500 obrtaja imao 92Kmh umesto 105Kmh na 12000 ili 12300 koliko je mene mogao izvući...
ako pogledaš dobro shopove videćeš da su na nekima preporučeni ciljni obrtaji za određene auspuhe...
C16 je prvi u race porodici Yasuni-ja , i on je za ciljne okretaje od 9000-11000
C20 je sledeći i on je za ciljne okretaje 10000-12500
C21 je za ciljne okretaje 12000-14500
a C30 ne znam vozila ga je ova devojka na drag-u u Mađarskoj sa 2Fast cilindrom predpostavljam da je nešto iza 15k
stvarno treba uporediti obrtomere, jer kada pričamo o parametrima može doći do nesporazuma...