Hyosung MS3 modeli (250 i 125 se razlikuju samo po kubikaži) su načičkani elektronike koja se pokazala jako mušičava.
Oba modela imaju fuel injection i nebrojeno različitih senzora pa se neke različite greške mogu slično manifestirati.
Zato je jako teško ovako odoka procjeniti o čemu s točno radi. Za potpunu dijagnostiku bi trebalo imati interfece kojim se može spojiti na komp i iščitati moguće greške te provjeriti različite parametre rada motora. Na žalost ovlašteni serviser Eurorent je prošle godine završio u stečaju tako da je danas nemoguće imati stručnu potporu pa se treba snalaziti kako znaš i umiješ.
Ja sam za sada u bezuspješnoj potrazi za tim interfaceom iako imam za njega instaliran program na računalu.
Najprije bi trebalo probati napraviti
self dijagnostiku a to je vrlo jednostavno izvesti. U motornom prostoru koji se vidi kada se otvori poklopac ispod sjedala postoje dva konektora u koje nije ukpčano ništa. Na jedan konektor dolaze dvije žice a na drugi pet i oni služe za spajanje na komp. Konekrtor s dvije žice služi da se u njega uključi jednostavni prekidač kojim se te dvije žice kratko spoje. U tom modu rada glavno računalo motora na displayu instrument table prirazuje eventualne greške uradu motora u šiframa koje se prikazuje kao CXX gdje je X dvoznamenkasti broj. Ukoliko komp vidi bilo kakvu nepravilnost on će na displayu umjesto sata ispisati tu šifru. Ponekad se pojavi neka prolazna greška i šifra se samo nakratko pojavi i nestane ali ako je greška stalna šifra će se na displayu zdržati.
Znači, u tvom slučaju bi trebalo da na neki način premostiš te dvije stopice u konektoru. ( mošeš uzeti neki komad tanje žice, skinuti izolaciju s krajeva u dužini od 1 cm i ond agole krajeve ugurati u konektor pazeći da ne siluješ previše i nešto ne oštatiš. Neke greške se prikažu već kod davanja kontakta dok se neke vide tek kad moror upali ili dok vergla.
Evo popisa grešaka koje se tako mogu prezentirati:
C14 Throttle position sensor (TPS) - senzor položaja leptira gasa
C15 Water temperature sensor (WTS) - senzor temperature vode
C17 Intake air pressure sensor (IAPS) - senzor tlaka usisnog zraka
C21 Intake air temperature sensor (IATS) - senzor temperature usisnog zraka
C22 Oxygen sensor (O2S) - senzor kisika u ispuhu (lambda sonda)
C23 Tip over sensor (TOS) - senzor prevrtanja skutera
C24 IG coil - indukcijski svitak (bobina)
C27 Idle speed control solenoid (ISC solenoid) - motorić ler gasa
C32 Fuel injector - injektor goriva
C37 Secondary air valve solenoid (SAV solenoid) - ventil sekundarnog zraka
C41 Fuel pump relay - relej pumpe goriva
C43 Oxygen sensor heater (O2S heater) - lambda sonda
Ukoliko postoji više grešaka one će se prikazivati počevši od one s manjim brojem pa prema većem.
Međutim ovo je ipak pomoćni način pa za poptuni ipak treba prava dijagnostika. Imao sam slučaj da mortor ne radi dobro a self dijagnostika ne prikazuje greške tako da ne treba položiti sve nade u ovo.
Ja držim taj prekidač stalno uključen i često mi se pokažu neke greške kao C 27.
Ovaj model skutera je pokazao neke tipične mane a jedna od standardnih je da se na magnetnu odviju tri vijka koji iz magnet drže kvačilo anlasera i onda potrgaju namotaje statora. To se prije pad tjedana dogodilo jednom vlasniku iz Zagreba i prije nekoliko dana sam mu poslao drugi stator od Beverlya 250 jer odgovara uz male preinake. Kod mene je također stator od Beverlya ali je umom slučaju izgorio. Još jedan vlasnik iz Slavonskog broda je imao slučaj trganja statora pa i on ima namotaje od Beverlya. Zapravo njemu se to dogodilo prvom prije više od dvije godine i od tuda dolazi otkriće da namotaji pašu do Beverlya.
Što se tiče dobave dijelova iz Koreje, to funkcionira odlično. Registriraš se na
http://www.hyosungsource.com/ a postoji i drugi site
http://koreanbikeparts.com/index.php/ mada ima dojam da se radi o istom delaeru. Ja sam do sada naručivao od onog prvog i mogu reći samo riječi pohvale.
Ukoliko nemaju neki dio u online katalogu pošalješ im upit i oni ti odgovore kad i po kojoj cijeni te mogu nešto nabaviti. Prikazane cijene u on-line katalogi ponešto osciliraju od prikazanog jer su prikazane po srednejm tečaju dolara a kad plaćaš pay palom onda ti zaračunaju onaj nepovoljniji tečaj kao kad od banke kupuješ devize.
Dostava se računa prema težini dijelova a korejci su fer i do sada su mi svaki put poslali neki poklon ( svjećicu, filete rili nešto slično). S njima naravno komuniciraš na engleskom a odgovor ćeš dobiti od Sashe Sheparda ili Mr. Lee-a
Nadam se da će ti ovo pomoći da riješiš probleme a ukoliko te nešto još zanima slobodno pitaj.