Općenito > Oprema
ZatamNJeni viziri..
Doomsday:
Zakon o sigurnosti prometa na cestama
NN 67/08, 48/10
...
Članak 114.
(1) Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
...
Propisana kaciga je već prema EU standardima, ECE certifikat... Kad još malo dođu sebi, ne samo da će ti provjeravat certifikat kacige, nego i tamnog vizira, i to po danu, jer nisu svi zatamnjeni viziri homologirani za CESTOVNU vožnju, gomila ih je 'for track only' tj. 'racing visor' i nije ga dozvoljeno imat na cesti, samo na trkćoj stazi... A zatamnjeni noću je definitivni no-no jer apsolutno nije homologiran za noćnu vožnju...
Znači, pravna regulativa postoji, samo je pitanje kad će 'krenit đonom' istu i primjenjivat...
:zubo:
sqt_driver:
--- Citat: Doomsday - 25 Rujan, 2010, 13:35:47 ---Zakon o sigurnosti prometa na cestama
NN 67/08, 48/10
...
Članak 114.
(1) Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.
...
Propisana kaciga je već prema EU standardima, ECE certifikat... Kad još malo dođu sebi, ne samo da će ti provjeravat certifikat kacige, nego i tamnog vizira, i to po danu, jer nisu svi zatamnjeni viziri homologirani za CESTOVNU vožnju, gomila ih je 'for track only' tj. 'racing visor' i nije ga dozvoljeno imat na cesti, samo na trkćoj stazi... A zatamnjeni noću je definitivni no-no jer apsolutno nije homologiran za noćnu vožnju...
Znači, pravna regulativa postoji, samo je pitanje kad će 'krenit đonom' istu i primjenjivat...
:zubo:
--- Kraj citata ---
eee, kad jos malo dođu sebi nece vise biti dozvoljeni 2-taktni motori zbog zagađenja, neces moci voziti bez blokade, neces moci imati undertaile i 65 boja na skuteru, neces moci imati rezonantne auspuhe zbog buke.
mislim da trenutno postoji 8 654 vaznijih problema od vizira, a dok sve "dođe sebi" ti ces imat 60 godina i vise te motor nece zanimat. ja govorim o sadasnjosti, a sadasnjost je veliki broj neregistriranih vozila koji sudjeluju u prometu, veliki broj hrabrih koji sjedaju za volan svega i svacega sa 2 promila alkohola u krvi itd.
kad me policija zaustavi i vidi uredne papire, opremu i tehnicki ispravan skuter, 0 promila - zadnje sto gledaju je vizir.
P.S. ovo sto pise "propisanu" kacigu mislim da se odnosi na cinjenicu da je kaciga propisana - u smislu: moras nositi kacigu koja je propisana, dakle obvezna za nosenje.
i znam da zakonom nije regulirano kakvu kacigu moras nositi jer je neki dan bilo o tome na tv-u... i policajac je govorio da prakticki kaciga moze biti i građevinarski sljem sto se zakona tice.
Doomsday:
A jebate, jesi lik iz bajke... :zubo:
To šta policajci NEMAJU POJMA o svom poslu je zato jer 'odozgo' još nije došla naredba da se stvari provode kako je i propisano... Pa oni još uvik ne kažnjavaju likove šta nose 'tute' na glavi sa kopčom priko kacige, k'o šešir... A ulaskom u EU, bojim se, nema više švercanja... :zubo:
Evo ti malo laički...
http://www.du-moto.com/novosti/savjeti-i-tehnika-voznje/20-savjeti-homologacija-kaciga
I malo detaljno...
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/273328.html
Pa ti i dalje misli kako misliš, sve dok ne popušiš kaznu za kacigu, ka da je nisi ni nosija, jer je neispravna... :icon_thumright:
sqt_driver:
--- Citat: Doomsday - 25 Rujan, 2010, 20:49:47 ---A jebate, jesi lik iz bajke... :zubo:
To šta policajci NEMAJU POJMA o svom poslu je zato jer 'odozgo' još nije došla naredba da se stvari provode kako je i propisano... Pa oni još uvik ne kažnjavaju likove šta nose 'tute' na glavi sa kopčom priko kacige, k'o šešir... A ulaskom u EU, bojim se, nema više švercanja... :zubo:
Evo ti malo laički...
http://www.du-moto.com/novosti/savjeti-i-tehnika-voznje/20-savjeti-homologacija-kaciga
I malo detaljno...
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/273328.html
Pa ti i dalje misli kako misliš, sve dok ne popušiš kaznu za kacigu, ka da je nisi ni nosija, jer je neispravna... :icon_thumright:
--- Kraj citata ---
slazem se... :icon_thumright:
samo mi nije jasno koji je od nas iz bajke, ja koji govorim o stanju kakvo je, dakle realnosti ili ti koji govoris sto bi bilo kad bi bilo.
puno toga pise u zakonu...
Doomsday:
Ko je od nas lik iz bajke...? Aj razmisli malo... EU je udaljena par godina... I onda počinje stiskanje, seminari, i ostale 'ljepote' za naše policajce, i šta misliš na kome će se oni na kraju ispuvat...? :zubo:
I da, 2-taktni su još uvik po zakonu dozvoljeni, vožnja bez blokade za 50-tke nije i zna se završit na valjcima zbog toga ako nisi malo inteligentan pa uvalija kvalitetno odrađenu blokadu, broj boja nije i neće bit ograničen, rezonantni spuhovi se moraju po zakonu prigušit i kad krene, ručni decibel mjerač će u ruci policajca činit čuda prilikom zaustavljanja vozila... :icon_thumright:
Malo revidiraj šta 'znaš' i šta je 'opće poznato' jer bi te u dogledno vrime moglo koštat... A i vožnja sa zatamnjenim vizirom ili sunčanim naočalama po noći, ma koliko kvalitetnima, bi te isto mogla koštat, na više načina i ne samo zbog policije... ::)
Ka šta san reka, pravna regulativa postoji, samo je pitanje kad će 'krenit đonom' istu i primjenjivat, a budi siguran da ni ja, a ni ti pogotovo, nećemo imat 60 godina kad to sve skupa krene... Samo gledaj... :zubo:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju