Tehnički kutak > Skuter projekti - komentari
Aprilia SR-1 Pyrotherm team
mmario73:
evo šta je stiglo meni na popustu.. motoforce gasni, takav sam već jednom kupio za nju, međutim pošto sam ga stavio na Kymco da testiram, i ustanovio kolika je razlika između klasičnog amortizera i ovog, reših da ga ne skidam...
sada je stigao još jedan komad i ovaj sigurno ide na Aprili-ju... još mi samo pumpa fali, jer se pritisak u njemu kreće do 25-30 Bar-a... Podešavanje tvrdoće opruge rešeno je sa maticom, sitan navoj je u pitanju moguće je vrlo fino podesiti odnos opruge i inercije samog amortizera... evo slike novog i starog
mmario73:
Narednih dana sam skinuo semeringe i izradio alat sa kojim mogu dotegnuti ležajeve na radilicu ne bih li se uverio koliko dobro leže posle sklapanja...
na ovaj način sam pritegao blago i jednu i drugu stranu sredine ležaja i po zvuku čuo da su sredine naišle na svoja mesta
uz pomoć matica koje koristimo za pritezanje variomata i magneta može se jednostavno odraditi ova operacija, vodio sam računa o momentu pritezanja, zapravo mogao bi se izraditi i neki ozbiljniji alat za ovu operaciju...
evo koliko zazora mi ostaje ovde, međutim sada se radilica počela klimati i seća se pod rukom koliko slobodnog hoda ima
mmario73:
unakrsnim razgovorima sa Cveletom i Viktorom, počinjem da shvatam da su u stvari C4 ležajevi oni koji imaju više tolerancije i da su predviđeni za veću temperaturnu dilataciju te se moraju klimati u hladnom stadijumu...
ovde sam izvadio radilicu i proverio koja je mera osovine, učinili su mi se sumnjivi ovi tragovi na osovini
i evo par merenja, vidi se da je sve 20,00mm, proverio sam i unutrašnju meru ležaja koja je standardna kod svih proizvođača i 8 stotih u minus
mmario73:
pošto mi je to sve i dalje klimalo, a dosed na radilici deluje OK, odlučio sam da ovoga puta sklopim sa ležajevima marke KOYO 6204 C4 sa poliamidnim kavezom... Ovde mi ne preostaje ništa drugo nego da se poslužim Cvele-tovim metodama, radilicu u zamrzivač, a ležajeve u ugrejano ulje...
evo sve je spremno.. Shell donax ulje sam imao pa sam se njime poslužio
usledilo je lagano grejanje do 80C, gde sam isključio ringlicu, i temp se popela za koji minut do 85-87, nakon nekoliko minuta sam uključio ringlicu na još koji minut do temp 92-95 i sačekao da se temp popne sama do oko 100C... cela procedura nije potrajala više od 15-ak minuta..
nakon toga sam ležajeve upecao sa nekom kukicom, i kožnom rukavicom navukao na zamrznutu radilicu...
obe strane su naišle bez posebnih problema, umerenom jačinom
sačekao sam da se ohladi možda oko sat vremena, i stavio ponovo sve u zamrzivač.. čudne su ove metode, videćemo kako će ići dalje, meni je poznato da ležajevi dosta tesno ulaze u blok.. daj bože da ne zaglavi kod sklapanja...
SRAD:
--- Citat: mmario73 - 27 Siječanj, 2011, 01:34:36 ---
sačekao sam da se ohladi možda oko sat vremena, i stavio ponovo sve u zamrzivač.. čudne su ove metode, videćemo kako će ići dalje, meni je poznato da ležajevi dosta tesno ulaze u blok.. daj bože da ne zaglavi kod sklapanja...
--- Kraj citata ---
Puno je jednostavnije sastaviti po principu da se prvo ubace ležajevi u blokove, zatim zagrijati unutarnju krunu ležaja i ubaciti radilicu u veliki blok. Kasnije zagrijati krunu ležaja na malom bloku i zatvoriti blokove. Kod ove procedure je potebno sa onim alatom za dotezanje radilice dotegnuti je i poravnati samo sa strane malog bloka jer radilica kad je ubačena prvo u veliki blok je sjela maksimalno unutra.
Inače odličan projekt i lijepo je vidjeti da se sve slaže precizno :icon_thumright:
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju