E ovo se zove ohrabrujući odgovor :-) Ali s druge strane , normalno je da se Mrcina ljuti jer nema ništa gore kad je proizvod u garanciji a imaš "nerješivih" problema. Dovoljno je da je taj proizvod recimo mobitel, a da ne govorimo kad je riječ o nečemu tako bitnom kao skuter ili automobil. I ja bi bez razmišljanja krivio uvoznika s obzirom da serviseri uglavnom tako ukazuju. Ali nakon ovog tvog objašnjenja moram priznati da sam se zamislio.
Malo je problema nerjesivih, sve se uvijek rijesi i nista nije nemoguce. Na zalost, ponekad to potraje i ja shvacam da covjeku to bude problem. Mi se doma grijemo na kalorifer jer vec mjesec dana cekamo servisera od Buderusa da nam zamijeni nekakvu sitnicu na kotlu. Centralno je novo, ima tri mjeseca, i nakon 5 dana je riknulo nesto. Za centralno smo dali 50.000kn, i grijemo se na kalorifer gotovo od prvog dana. I da, i ja sam zvao uvoznika, i on mi objasnjava da nije sve ni do njega i tako dalje
Moram priznati da sam i ja postao malo tolerantniji prema takvim slucajevima nakon sto sam i sam postao davatelj jamstva, i skuzio da ne mozes u 100% slucajeva biti u situaciji promptno nesto otkloniti. A konkretno, grijanje je malo vaznija stvar od skutera, narocito kad imas malu bebu u kuci.
Evo na primjer jednog mogucem scenarija, nesto ti se pokvari u petak, odes u servis u ponedjeljak. Servis ne moze odmah uzeti tvoj skuter, naravno, jer covjek ima posla, nego te naruci za dva dana npr. Znaci, ti dovezes skuter u srijedu, on ga se primi u cetvrtak. Ako je problem malo misteriozniji (zato te i narucio, remember, jer nije mogao dijagnozu baciti iz rukava), dijagnostika potraje, i dobijes ju u petak. I eto, proslo je vec tjedan dana. On naruci dio nama uvozniku u petak popodne ili navecer kad konacno dodje malo do zraka, i mi kad dodjemo na posao u ponedjeljak, nadjemo njegovu narudzbu. Recimo da na narudzbi i zapisniku nesto nije jasno, i kazemo "ajmo prvo rijesiti ovo sto nam je jasno, pa cemo nazvati ovog decka". Dodje ponedjeljak pred kraj radnog vremena, zatisje i idemo fino nazvati da vidimo sta je u pitanju. Zovemo, rascistimo i skuzimo da treba nekakvih 6 dijelova za otkloniti kvar. Ako sve imamo, saljemo u utorak, u srijedu diler to dobije, i u cetvrtak se baci na posao i otkloni kvar, covjek preuzme motor u cetvrtak ili petak. I eto, dva tjedna su prosla kao keks! Slozit ces se da je ovo jedan sasvim izgledan scenarij, i da nista nije preuvelicano. A sada se vratimo recimo u ponedjeljak pred kraj radnog vremena i na razgovor sa serviserom. Sve super, sve dijelove imamo, ujutro u utorak nazovemo intereuropu da dodje pokupiti paket. Mi cekamo, intereuropa ne dolazi, zovemo ga oko 14h, kad on na mostu - "sorry stari, zaboravio sam, nemoj se ljutiti, ali ne stignem se vratiti, moram prije 3h biti u rijeci na distribuciji". I eto, propadne utorak. Dodje on u srijedu, pokupi paket, sve 5. No, u cetvrtak je dan drzavnosti, ne radi se. Serviser dobije dijelove u petak. Na stolu ima dva motora od ranije i mora njih dovrsiti. Jebe se cijeli dan s njima, i ne stigne taj dan. U ponedjeljak (vec treci tjedan pocinje) ujutro ulovi se tvog motora, slozi ga, ti ga preuzmes u utorak. Gotovo tri tjedna otkad se tebi motor zaustavio. I opet, da li je netko nesto zeznuo - nije.
Ako jos dodas moguci, vrlo vjerojatni scenarij da kad se trazi 6 dijelova, barem jedan ce nedostajati (sjeti se, EU standard je 70% za isporuku, znaci 7 imas, 3 nemas), eto sranja, moras narucivati van dijelove. Vratimo se na onaj ponedjeljak, 10-i dan otkad ti je vozilo stalo. Ti skuzis da to nemas, ako nije problem, saljes serviseru drugi skuter da skine s njega, ako je, ajmo narucivati van. I to ne proizvodjacu, jer se proizvodjacima mora narucivati mjesec dana unaprijed, oni nista nemaju na lageru, nego proizvode po narudzbi, vec drugim kolegama dilerima i uvoznicima koji su svi premrezeni i jedan drugom pomazu. Dakle, u ponedjeljak mu narucis, u utorak dobijes od njega odgovor, vec u utorak ti salje, ili najkasnije u srijedu, u ponedjeljak (krece teci cetvrti tjedan) dodje kurirskom sluzbom na carinu. Spediter napravi prijavu u 1230h, a carinarnica radi do 13h, tako da obracun carine dobijes tek u utorak, kad platimo carinu, faxiramo placanje, u utorak krece kurirska sluzba prema uvozniku sa dijelovima, u srijedu dolazi paket uvozniku, u cetvrtak salje dio koji nedostaje dileru, koji ga dobije u petak. Kako je stvar vec totalno hitna i svima je neugodno i zao covjeka koji ceka ni kriv ni duzan, sa stola skida sve sto radi trenutno, ostaje u petak do 10 navecer u radioni da bi slozio ovaj motor koji taj petak slavi **mjesecnicu** u njegovoj radioni, svejedno svjestan da ce vrlo vjerojatno covjek koji ceka toliko vremena biti bijesan, ljut, razocaran i u mislima "...nikad vise...". A majstor se potrudio, uvoznik se potrudio, svi se polomili, a opet ne valja.
Koliko sam puta samo sjeo u auto ja osobno, ili kolege u firmi, pa vozi za italiju po neki dio od 10eura, samo da bi ljudi bili zadovoljni
Mogla bi se cijela jedna knjiga anegdota napisati
Da, bilo je trenutaka kad su nam je*ali sve po spisku, a mi ni krivi ni duzni, bilo je trenutaka kad su nam slali bombonjere i prsute jer smo napravili stvari za ljude koje nitko za njih nije radio, bilo je trenutaka kad smo i mi negdje zagubili nekakav fax sa narudzbom, pa smo se morali ispricavati ljudima nakon mjesec dana, tada smo mi slali prsute i slane ribe... Svatko tko radi, taj i grijesi, od prvog do zadnjeg, tko kaze drugacije taj laze. Opet kazem, vazno je samo posteno raditi posao, i truditi se da gresaka bude cim manje.
Inače, 3 mjeseca vozim polovni kymco grand dink 250 i super sam zadovoljan.... Evo ovako, ako smijem pitat, koliko su ljudi uspjeli do sada proć kilometara sa grand dinkom? (moj je na 23000 sada, a mehaničar mi kaže da je motor u savršenom stanju).
E, i još nešto, ako budem morao posegnuti za ovlaštenim serviserom u Splitu i bližoj okolici, koga bi preporučio (ako ovdje nije previše javno)... (ima 3 prodavaonice i 2 servisera ako sam dobro informiram, da ne spominjem sad imena).
Pozdrav i ustraj u takvom razmišljanju!
Neces pogrijesiti ni sa pondijem, ni sa moto gamom. Moj savjet ipak je Moto Gama, covjek je pravi motorist, radi cijelu godinu, i na lageru uvijek ima dijelove za servis. Pondi je dobar i posten, ali ako ti treba zamijeniti sajlu, morat ces cekati da on nama naruci sajlu. Moto gama uvijek ima potrosne dijelove na lageru.
Sto se tice kilometara, jedan od prvih kupaca bili su mi prijatelji u Krku koji rade dostavu pizze. 1997. su kupili skuter koji je napravio do sada 90.000km. Zadnje tri godine ga koriste kao backup kad im je guzva, ali i dalje radi bez greske. Otpale su sve plastike s njega, jer se drmusaju po starom gradu gdje su one kamene ploce po ulicama pa vibrira do bola, ali pila pali bez greske. A pazi, to je 2T makina. I da, oni vu kupili vec 5 skutera za dostavu i privatno za sebe. Nista osim Kymca.
Grand Dink je super skuter, od svih maksi skutera za grad je daleko najprakticniji zbog manjeg medjuosovinskog razmaka, ravnog poda i ogromnog bunkera. Servisiraj ga redovito i neces imati problema sto posto. Za nedajboze, tu smo mi, sa svim nedostacima i prednostima
Prosle zime je u motoreviji izasao prijevod zakljucka maraton testa Grand Dinka 125 iz Motorrada - nakon 25.000 km su mnu zamijenili samo zarulju glavnog svjetla! Zakljucak - ovako izdrzljiv skuter nismo ni sanjali da moze postojati.