Tehnički kutak > Skuter projekti

Gilera Vikktor - custom naked

<< < (6/8) > >>

Dee:
Sa Kymca sam vec znao da karb ima vrhunske performanse i nevjerojatno je lagan za ustelavanje, al takoder i da je jako zedan. Posto ovaj motor nije za daily, njemu visoku potrosnju mogu i oprostit, dok sam ga sa Kymca skinuo. Takoder na ovom motoru su i cilindar i auspuh nesto blazi pa sam ocekivao nesto slabije performanse i manju potrosnju.
Kad sam to sve slozio kroz koji dan, pokazalo se da performasne zaostaju jedva malo iza Kymca, al je potrosnja osjetno manja.

Pumpu ulja sam spojio u petlju jer ju ne mogu izvadit posto dobija pogon skupa sa pumpom vode i da tu izmisljam neko rjesenje mi je trenutno bilo previse posla, al nisam htio ni da radi, da pojednostavnim motor sto je vise moguce.

Novi ventilator prijenosa, dosta bitna stavka zapravo

Ovako nekako je fllanđa ispala. Iznutra sam ju frezerom počistio da uklonim škart od varenja i staru hrđu. Na svim spojevima imam brtve po mjeri pravljene od specijalnog papira za brtve, debljine 1mm. Smjer brtvi sam morao oznacavat jer su ovo ipak djelovi rucne izrade i nisu savrseno simetricni, sa jedne strane je rupa za brezon bliza nego sa druge recimo, pa moram uzet u obzir takve nepravilnosti pri montazi da bi spojevi bili glatki i usklađeni.

Probusio sam dva para rupa da kasnije mogu birat poziciju karba kako mi odgovara, a i da u buduce ako bi stavljao razne druge karburatore isto imam vise opcija za montazu, da ne moram skidat prirubnicu da ju doradujem ili da pravim komplet drugu, tipa ako pozelim stavit PHBG 21 ili tako nesto, mada malo vjerojatno.

Na dijelu do bloka sam ovaj dio raspilao tako da mogu prvo zavidat vidu u blok pa onda stavit prirubnicu, jer mi je ovdje radi koljena jako tesko provuci vidu, i trebao bih inaace tu napravit nepotrebno veliku rupu za vidu

I malo boje da to djeluje malo profesionalnije

Dee:
Rijetko propustam priliku za frezanje aluminija, pa sam kuciste lamela malo doradio da ga uskladim sa usisnom granom

Nekoliko slika sa predmontaže

Na usisu nemam nikakvu trubicu sto je bas steta, mozda ju napravim nekad ubuduce, to mi je za ovaj put bilo previse posla, a i vidio sam da na kartinzima dosta koriste ovakve karbove i isto cesto stavljaju ovakve ravne flanđe za prihvat filtera zraka. Kolko sam i gledao razne testove usisnih trubica na raznim masinama, one daju tek nekoliko postotaka razlike, a ovdje meni izvlacenje max snage ionako nije prioritet, masina ima sasvim dovoljno snage i ovako. Definitivno da bi trubica ljepse usmjeravala zrak i dobio bih nesto bolji rad sigurno, ako ne snage.

Dee:
Na kraju sam se ipak odlucio za drugaciji polozaj karburatora a i ipak sam odlicio stavit sajlu gasa sa desne strane gdje ima puno manje toga o sto moze zapinjati a i da mi ne prolazi oko vijaka za podesavanje smjese

Izrada nosaca za auspuh jer ga nisam dobio s njime

Nosac je ispao vrhunski, rock solid. Visak komada nosaca nisam htio otpilat, isto zato da u buduce imam vise opcija ako bi stavljao druge auspuhe, sta sam 100% siguran da ocu.

Dee:
Zasad nemam vise slika al jos par stvari koje bih htio napomenuti.

Originalni Runnerov tank sam skinuo, jer on zahtjeva da motor ima pumpu goriva i sekundarni mali tank, a to su sve ogromni izvori potencijalnih problema, usto sto vakuum vod do vakuum pumpe goriva efektivno povecava volumen kartera sto definitvno nije dobra stvar. Tu su onda i hrpa malih cjevcica koje su izvor problema a i ruzne za vidit, a i sam tank je ruzan, iako barem jako velik.

Pri kemijanju sa custom sajlama i koristenjem stegica za sajle, kao sto sam ja na ovom karbu, obavezno slobodne krajeve sajli obilato zalemit sa kositrom, jer se inace jako brzo pocmu raspletati niti i uzrokuju velike probleme. To sam znao i prije, al na ranijim projektima to nisam radio, i zbilja sam na tezi nacin naucio da je to esencijalan zahvat za sprecavanje kasnijih problema.

Finalna verzija monrtaze sajle je vidljiva na videu koji sam gore objavio al evo ovdje jos jednom

https://youtu.be/XWDaZGoTuZw?si=8hzG_YqCA7kgPAzk

I evo paljenje masine prije finaliziranja. Ovo naravno nije bas PRVI prvi start, al tu ju jos nisam vozio, i nema prigusivaca auspuha.
Kod ovog auspuha mi je apsolutno nevjerojatno kolko je tih, cak i bez prigusivaca. Sad imam prigusivac al u njemu nema niti grama vune, i cak i takav je opet osjetno tisi nego sto mi je Yasuni koji je na Kymcu.
Pretpostavljam da mu je stinger uvucen dublje u lonac, cuo sam da to osjetno stisava auspuh, al nisam osobno to probao izvodit, zasad.

https://youtu.be/_n5hk2CE4mo?si=ykx7dZsKN4Oq64Go

Dee:
Sa skuterom sam jako zadovoljan, polozaj sjedenja je jako dobar mada cu napravit jos neke preinake. Jako mi se svida sto se sjedi dosta nisko, jos cu malo nagnuti sjedalo prema naprijed, a vjetojatno cu i volan otpilat pa zavarit, da mi rucke budu malo dalje jer malo su preblizu. Oslonce za noge bi isto valjalo jos udaljiti oprema naprijed, al to su manje sanse da cu sad radit jer je to puno kompliciraniji zahvat, to cu na jesen, idem radit sezonu uskoro.

Sa performansama masine sam apsolutno ODUSEVLJEN. Motor sa nevjerojatnom lakocom ubrzava i bez ikakve velike drame. Ima nevjerojatan okretni moment, cak i vucaranje na malom gasu na velikim uzbrdicama nije nikakav problem. Sa prijenosom sam takoder odusevljen. Drzi okretaje posve fiksno, i sto je cesto zna bit problem na friziranim masina jest kick down, tj saltanje u nizi prijenos pri nailasku na uzbrdicu, sto ovdje uopce nije slucaj. Prijenos radi tip top. Da li su straznje polutke linearne nisam siguran, cak mislim da nisu posve, al se ponasa kao da jesu.

Performanse su samo nesto slabije nego kad sam ovaj karb imao na Kymcu, a na Kymcu je Yasuni R i Airsal kit 74cc aluminijski sa jednom karikom, dakle mnogo jaci setup. Al je zato Kymco bio uzasno zedan, a ovaj je puno razumniji.

Ovaj auspuh mi se jako svida, mislim da cu njega upasat na Kymca, jer je bolji za daily voznju, a Yasuni cu upasat na ovaj skuter jer je jaci.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju