Ajmo dalje.
Znaci prije nego sam stavio Airsal je bilo jos nekoliko dogodovština sa giz kitom. Nekad tokom ljeta sam nabavio rezervnih karika. Klip rezerve nisam nabavio jer od Power Force marke nije bilo na stanju kad sam nabavljao, a markirani klipovi su jako skupi, tipa Meteor i Malossi, a usto i klip iz kita ne prati dimenzije Kymco klipa koje bi trebale bit, prvenstveno razmak od centra bolcena do čela klipa nije 28 nego 27, tako da je cak pitanje bi li mi pravi klip dobro radio u ovom cilindru. Mogao bih ga podignut 1mm, al nije mi se davalo 45e za klip.
Pošto je klip doživio par zaribavanja, a i skuter je izgubio nešto performansi, odlučio sam otvorit mašinu da vidim stanje. Skuter je sad išao nešto preko 80 umjesto nešto preko 90, a na ubrzanjima sam izgubio otprlike 15ak % snage. Još uvijek je to bilo vrlo vozljivo i moga sam i ostavit tako, al ne trpim da mi stroj ne radi optimalno.
Uglavnom,
štete jest bilo al ne ono sto sam ocekivao. Klip je zapravo bio u iznenađujuće dobrom stanju s obzirom što je sve preživio. Cilindar je bio solidno izgreban po cijeloj košuljici. ALI, glavni krivac za gubitak snage se ispostavilo da je bila nakupina ČAĐE. Taj dan sam to radio preko smjene na parkingu iza radione, i htio sam to obaviti u što manje vremena tako da nisam skoro ništa poslikavao. Na ispušnom kanalu je bila poprilična naslaga jaaako tvrde čađe koja mi je smanjila blowdown površinu za berem 30%.
evo slika kako to izgleda na glavi
Mislim da je i ova slika zapravo od kasnije, taj dan je bilo čađe još više.
Čađa je u principu rezultat vrlo visoke temperature i neadekvatnog ulja. O pregrijavanju sam pisao već ranije. Pregrijavanje sam već ranije smanjio do mjere da više ne uzrokuje direktne očite probleme, al još uvijek je bilo prisutno. Tu sam koristio polusintetičko ulje pa sam kasnije prešao i na full sintetiku. Ovaj problem bi se vjerojatno rješio sa nešto većim karbom, al mi je to tada bilo previše posla za upasivat, jer sam ograničen unutarnjim promjerom Kymco usisne grane. Također, rebra Kymco cilindra su prilično skromna, što sigurno ne pomaže.
Cilindar sam honerom ishonovao, nakon obrade dosta crtica po cilindru je nestalo a preostale su bile manje izražene.
Imam slike cilindra od kasnije koje sam slikao sad nedavno. Oštećenje na ispuhu je nastalo nek kasnije, o tom ću kasnije pisat.
Evo tu se vidi ostatak ogrebotina nakon honovanja, stanje zapravo i nije pre loše
I evo jos par slika sa ostalim crtama koje nisu brazde
Znači, stavio sam nove karike, ishonovao cilindar, sastavio sve, i motor je zbilja opet vozio tooop, kao prvog dana. 90+kmh, ubrzanje ludilo, vladanje uzbrdicama, ja sam bio odusevljen.
ALI
te nove karike su se ispostavile problem, Jerbo, karike nisu bile istog tipa kao originalne. Originalne sam zapravo mogao vratit nazad, al eto, ajmo stavit nove.
Originalne su tip karike koji se spaja cijelom svojom debljinom sa donje strane štiftića, a nove koje sam stavio se spajaj PREKO štiftića i dodiruju im se krajevi cijelom svojom visinom, po košuljici cilindra. Šta zapravo i općenito smatram da je ta opcija puno lošija jer su veće šanse za propuhivanje, al vidim da i neke skuplje marke rade takve izvedbe, pa ajd, možda i ima neke prednosti.
Eee
nekad kasnije mi je mašina opet izgubila otprilike jednako snage kao ranije, pa sam otvorio da inspectam jel se opet začepio ispušni kanal. Ispostavilo se da nije, al je ovaj put bilo ozbiljnije štete. A to je ovo
Eto, karika je preskočila preko štiftića i zapela u ispuh. Dio karike i klipa su izletili kroz auspuh, a drugi kraj karike je ostao neoštećen, ali zaglavljen u klipu fiksno. Dok sam montirao karike na klip, testirao sam rukama da li može to toga doć i činilo mi se da ne može, tako da je moguće da je karika prvo pukla pa se poslije okrenula, teško je znat. U ovoj fazi nije bilo nikakvog cvikanja niti većeg pregrijavanja. Slika glave sa početka posta je sa ovog rastavljanja mislim.
Zanimljivo je da je sa ovakvim klipom motor još uvijek išao prilično dobro, otprilike jednako kao kad je imao zaštopan ispušni. 80 i nešto kmh.
Nakon ovoga sam montirao Airsal, koji je dosta mušičav cilindar i ne preporučujem ga manje iskusnim slagačima.
Da se razumijemo, većinu ovih problema sam mogao spriječiti vaćim karburatorom, a usto bih i dobio jos nešto snage, jer već i na ovom giz kitu bi veći karb imao smisla. Ali plug and play opcije za takvo nešto za ovu mašinu baš i ne postoje ili su teško dobavljive i prilično skupe. Usisnu granu jesam mogao napravit sam, al sam htio zadržati spajanje na tvornički airbox, jer mi je buka otvorenog filtera dok živim u sred turističkog naselja popriličan problem, a za takvo nešto izvest moram imat kompletan skuter na stolu u radioni, a taj luksuz tada nisam imao. A i nije mi se baš dalo u sred ljeta trošit vrijeme na šarafanje nego sam radije bio u skitnji. Mogao sam stavit neki univerzalni airbox, al iz nekog razloga su te stvari retardirano skupe.
U sljedećem postu o Airsalu i uštelavanju, a imao sam i jedno nasukavanje.