Ma kaj se ljutite. Otkad se vodi rasprava oko zvuka u autu, većina na Sony HU loše reagira. Postoji mnogo perspektiva, ali isto tako postoji i mnogo dokaza da ljudi često padnu na marketing pa misle da je jedno ime bolje od drugoga bez neke realne teze. Sve je to individualno i svakome paše drugačije.
Proizvođači HU-a koriste drugačije procesore zvuka, neki iste ali drugačije programirane/kako god. Ono što stoji je da će pojačalo kao takvo pojačat ono što mu dođe na ulaz, bilo to kvalitetno ili šrot. Ma baš ništa nije samo u snazi izlaza na radio uređaju. To je kita od podatka, tih 4x52, 4x50, 4x35(da, i toga se sjećam)...
Ja uglavnom spominjem 3 proizvođača HU jer s njima imam najviše osobnog iskustva, a i primjetio sam da ostali korisnici mog doba imaju iste zaključke. Prvenstveno, Pioneer je debelo razočaranje. Tko god ga brani, brani ime, tj.brand. Drugo, ljudi pljuju po Sony Hu, ali osobno nikad nisam naišao na neki primjerak koji je bio loš, počevši od automatiziranih kazetara. Zbilja mi nije jasna ta odbojnost prema marki koja je odlična na mnogo širem spektru od auto HU. Kenwood, iako tupast u dizajnu, brutalno stoji na raspolaganju sa širokim spektrom ponuđenih mogućnosti.
Kada dođemo do pojačala, meni je (znači subjektivno) uvijek bio najdraži Magnat, ovisno o tipu na visokoj je razini. Wooferi, e tu sam eksperimentirao s jeftinim markama iz razloga što imam veliku maštu i inspiraciju pa ne boli kad se skure. Otkrio sam da je najbolja kombinacija 2 woofera u push-pull kutiji koja je organizirana s jedne strane kompresijski a s druge refleksno. Mana je veličina kutije ali rezultat je brutalan, i začudili bi se na kojoj snazi se isporučuju decibeli - mnogo niže nego što mislite. Omiljeni brand standalone woofera je Pyle.
Bilo je tu još stvari poput Clariona, kojeg sam koristio još 2002'... No kako god, sada kada sam već odavno prestao sa svim tim - znam da je za normalnu uporabu dovoljan dobar HU i "u većini auta" standardan set zvučnika.
Za bilo kakav upgrade, treba početi od HU koji pruža širinu u equilizeru + kvalitetne HF i LF filtre + Subwoofer filtere po frekvencijama, kao npr. Sony CDX-GT500 (jedini HU koji su mi ukrali, tamo 2006').
Zvučnici, idealno odvojeni/split 4 komada + push pull 2x12" woofer (u dobro projektiranoj kutiji-o kutiji se npr.uopće ne priča, kao kolateralna je, a bogati bitnija je od samog zvučnika koji je u njoj).