Tehnički kutak > Garaža

Aprilia SR50 2001 Morini karburator verzija

<< < (7/107) > >>

gavranpero:
Originalni filter zraka sam izvadio, a stavio nekakav HifloFiltro koji je sa jedne strane rijedji, sa druge gušći. Može se prati. Cijev airboxa je originalna, ako se može tako reći, ali sam je nastavio sa drugom, zbog uklapanja karburatora. Slikaću sve kad mi dodje set glavnih dizni i budem ga skidao.

Ono što me zeza je trokiranje kad ga palim prvi put hladnog. Znači, radi fino na čoku, spusti obrtaje i dam nekih 4000/5000 obrtaja da krene on trokira. To traje sekund/dva i onda normalno povuče. Kad ga ostavim pola sata/sat i upalim, sve normalno. Više od par sati, čak i kad je napolju vrućina, trokira prvi put. Spuštao iglicu, smanjivao gorivo na smjesi, ništa. Ne smeta mi toliko, ali htio bi riješiti. Zato sam naručio glavne dizne, ako riješim išta sa njima.

Ja sam danas baš nešto gledao variomat i obrisao se i ono malo markera što sam ocrtao, znači remen se podigao max, a jedva razvuče 75kmh. Znači da ne očekujem nešto više od multivara ? Teže rolnice ne bi pomogle za krajnju ?

--- Citat: JogFromYamaha - 30 Ožujak, 2019, 19:22:08 ---Neznam mozda sam preopsiran ali ako zelis mogu podetaljnije napisati svoje provjerene modifikacije na serijskoj i tuning masini za izvlacenje doslovno zadnjeg atoma snage iz nje ali to mozda nije ni interesantno.

--- Kraj citata ---

Ne, meni je sve što napišeš odlično. Ako budem htio nešto raditi više, uvijek se mogu vratiti i pročitati šta i kako naštelovati i šta sa čim.

igor.sb mi je preko poruka puno pomogao takodje i uputio me na multivar, iako sam ja umjesto bijele ostavio žutu oprugu, a vidim da sam pogriješio.  :toothy12:

Dvije slike od danas. Ranije ga nisam slikao jer je bio ružan, mada ni sada ne sija. Još ću mu feluge ofarabati, deklo, i vodenu pumpu. Možda i plastike ispod i ispred nogu.

JogFromYamaha:
To trokiranje na hladno ignoriraj, to je cok od teikei fergazera koji se nakon minute rada sam gasi. Postelaj ga da ide dobro dok radi 15 minuta.
Kod morinija performanse dolaze tek kad je masina na radnoj temperaturi.

gavranpero:
Iskopao sam slike kad sam radio reparaciju vodene pumpe. Na točku se istopila plastika u koju ide klipić, pa sam jaku žicu provukao kroz prethodno izbušene rupe.

Ovdje mi se rasuo drugi ležaj i ostao prsten u bloku.  ::)

Novi SKF ležajevi  za osovinu vodene

Karburator i prirubnica.

Na slici se vidi da nije spojena uljna, tad sam još vozio na mješavinu.

gavranpero:
Pošto sam prepravio žmigavce na LED zajedno sa relejem, jedino mjesto gdje nisam stavio diodu je kontrolna tabla. Ako stavim običnu T5 sijalicu sa žarnom niti, žmigavci samo svjetle i to sva 4. Izvadim, sve u redu, ali često zaboravim isključiti žmigavac jer nemam lampicu da me podsjeti, što može biti jako opasno. Naručim T5 LED ubodne, uvrnem u tablu, kad ono svjetli u tabli samo kad dam lijevi žimigavac, desni ne, dok žmigavci uredno trepću. Kontam, dolazi do promjene smjera struje, sa promjenom lijevi/desni ,a LED sijalice ne trpe promjenu, već tačno mora plus na plus, minus na minus. Ok, naručim T5 koje imaju ugradjenu elektroniku i oponaša klasične sijalice, nebitan smjer struje, može kako hoćeš. Ubodem, ne radi uopšte. Spojim na akumulator, radi normalno. Obrnem smjer struje, sve ok. Stavim onu običnu LED u tablu, svjetli, mada samo za jedan smjer, ova ni da bekne.

U čemu je problem ? Nisam laik za DC struju, razumijem prilično dobro kako radi strujno kolo, ali ovo ne razumijem. Moraću da nakačim multimetar na kontakte u tabli da vidim šta se dešava. Takodje, mislio sam da možda sijalice imaju slab odziv, pa da ne odreaguju na rad releja, ali nije to problem. Evo video gdje se može vidjeti odziv koji je trenutan.

Corector:
Ovaj karburator sto imas je najlosiji moguci, kad sam ga probavao u.jesto dellorta 17.5 imao je manje snage kako god okrenes. Bolje da si uzeo dobar polovan nego taj nov, tako bi postupio.

Imas problem zati sto Aprilia ima samo 1 kontrolnu zraukju i tu ti dolazi do promjene polariteta kad ides na suprotni zmigavaac.

Utrpaj 2 ledice u kuciste jedne. One tvornicke 2 zice razdvoji tako da svaka bude plus jednoj ledici, a druga 2 minus pola spoji u jednu zicu i odvedi je na masu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju