Pero ja sam dijete Piaggia, i uvjek ce mi bit top, i nikad nista nece bit bolje od toga, pa tako ni peza. Moj prvi skuter je bio runner purejet, kojeg sam dobio za sitne pare jer je ceh bio 3500kn u servisu, nakacio gore karbosa i 2 godine se vozio dok srka nije uletila.
Steta sto tada nisam imao doticaja s purejetom, navozao bi se ti samo tako
Da se ponovim, to tvoj pali tako jer da je moj i moj bi tako palio jer se nebi doveo u situaciju da mi je neispravan jer radim sa skuterima, ako me razumijes. Da nebi mislio da pricam samo o puri jer mi se ne svida, nije tako. Jednostavno mislim da to nije pouzdan skuter iz razloga vrlo jednostavnog; nemozes si pomoci nikako na cesti kad stane, kad ti pukne crijevo goriva ne mozes staviti bilo kakvo drugo, ne mozes staviti bilo kakvu svijecicu, ne mozes ispustiti vodu iz casice kao kod karba...samo zato. Sve ostalo, radilica, lezajevi, getriba, polutke, vario...je na mjestu i pouzdano i dugotrajno.
Oprosti, ali moram ti obrazlozit stvari iz iskustva glede pouzdanosti. Taj skuter ima dosta skupljih i kvalitetnijih stvari na sebi kakve smo navikli vidjati na karbosu, sad cu ti prvo obrazlozit ovo sto si naveo, a onda cu jos dodati, na temelju jako puno ajnsprica. Purejet je visi nivo od karbosa.
Kazes kad na cesti stane,
od one slike otkako me Suhi gura, niti jedan purejet nije stao otkako sam ja 100% sam svoj majstor, imao sam ljepljenje polnija, ali je dosao k sebi kad je se ohladio zbog porosenih karika, ali slepanja vise nije bilo!. To su ti razni purejeti i samo moji imaju blizu 100 000km, dakle sto tisuca kilometara. Probaj si zamisliti to za pocetak, bez ikakvog napuhavanja. Sjeti se koliko sam puta bio na moru, i to sve sa istim dijelovima, u Bosni, u Crnoj Gori....
Idemo dalje, konkretno objasniti:
- Kad mi pukne crijevo goriva?
Ja ti stavljam provjerena sikonska prozirna crijeva od rezervara do pumpe i za odzracivanje. Nikad, niti jedno nije popustilo! Zatim imas ona specificna visokotlacna crijeva s brzim spojkama od pumpe i za povrat. To ti NIKADA nije otislo. Osim ako je netko iskasapio brzu spojku jer je ne zna skinuti. Dakle, NIKADA.
- Kazes da ne mozes staviti bilo kakvu svijecicu? Jel ti znas da purejet radi na svakoj svijecici M10? I ja korostim godjnama i tisucama kilometara Sagem svijecicu od desetak kuna koja ima uvucenu elektrodu
Jel znas da svijecica postepeno i kontrolirano umire, prvo ti krene prekidat na manjim otklonima gasa i upozorava te. Jednom mi je pukla po pola ngk, mehanicko ostecenje.
Ajmo dalje educirat se o purejetu, kako to izgleda u praksi
- Voda u casici? Samo gasss, kad se emulzija nakupi, sve to prolazi kroz diznu i spaljuje se bez prekidanja.
Nista ja to ne otvaram
Sta jos treba objasniti?
Gorivo? To je najveci mit i glupost. Sipaj ga u Bosni i nemas nikakvih problema
Aditivi? Najveca glupost.
Specijalno ulje?
Samo mazi, makar ja ne odustajem od polusintetike.
I na posljetku, pisem samo o puri jer o pezou nemam mislhenje, jer ga ne slazem, i jer na kraju krajeva nemam nikakvog iskustva s njima osim sto sam vidio cuo od drugih, dok sam s piaggiom vec 10g svaki dan. Btw, imam pezu doma i to od suhog, i vec je prednja vilica u dubretu a masina...ni ne znam gdje je masina jer me ne zanima, zanima me samo bb. Za pezu su dijelovi slabo dostupni i preskupi i puno zuji a malo meda daje.
Vidis, nemas iskustva s pezom, a vec si nanjusio da nesto smrdi
Peza je OK s drugom masinom
Dozvoli da jos malo dodam slaga na kraju ili da zabiberim drugima.
Jel vjerujes da struja nema problema? Namotaji, regler, apsolutno nikada, ecu skuris kad imas polumrtav aku, makar meni to nije uspjelo dok aasujes jer sam namjerno provocirao kvar.
Imas mitova pun kufer... dizne? Znas kolko je to dobro odradjeno i dugotrajno....
I da ti kazem jednu stvar. Ja sam u purejet dosta ulozio, i truda i vremena i novaca. Proaktivno sam djelovao, eksperimentirao, provodio testiranja, provocirao kvarove. Utukao sam bas pun kufer vremena, ideja, prototipova.....
Meni je to bio gust koji se isplati, i meni je gust kad se nesto ne moze sloziti, a ja to odradim za Nobela. A ne peza, da mi je gust tuci pare i trud, a ono se sve srusi kao kula od karata.
To je cisto pacenje i borba s vjetrenjacom.
Peza je meni ispod casti, to dajem djeci iz predskolske dobi da se igraju koliko je jednostavno. Mene zanima visi nivo i napredak, a ne da je ko fol sve jednostavno, a kvari se.
I onda dodjes do odredjenih cvrstih zakljucaka, istreniras se da odradis dijagnkstiku kvara u par minuta, nerijetko i ispod jedne minute sto nije zajebancija! A svima je najteze sa sigurnoscu detektirati problem.