Promaknula mi je jedna stvar kad sam stavio rolice. Zapravo, tema je malo sira, pa mi valjda nije palo na pamet nakon razvlscenja o kontroli prijenosa
Piaggio 50 kuplung je definitivno najjaci. Cak toliko, da je prejak u nekim situacijama, primjerice kad je skuter veoma opterecen.
S obzirom da treba teziti setupu koji ce moci izgurati samo serijske oprugice, morao sam pronaci nekakvo rijesenje, jer tvrde oprugice pale zvono i kuolung proklizuje velikom brzinom pa to sve dreci i jedva se mice kad je pod opterecenjem.
Odlucio sam experimentirati i staviti jednostavno slabiji kuplung. Preslozio sam na kuciste od piaggia, ferode od Morinija. I dobio cirkus, ima turazu, od istog trrna kad das gas, ali previse klizi jer je kuplung preslab za ovaj tezi skuter i slabije krece.
Zatim sam odlucio ko fol olaksati ferodu, sto ne bih vise radio, nego samo bi smanjio kontaktnu povrsinu na sve 3 lamele, i konacno dobio rezultat.
Skuter krece iz niskih okretaja i ako dam pun gas, uvijek imam turazu. S tim da je proklizavanje kontrolirano, ne ide u pretjerivanje i rasipanje okretaja, nego je bas kako treba.
Sad uvijek imam turazu, pogotovo u dvoje, jer kad bi se sve ugrijao, znala je biti knedla u startu. Ali evo, uspio sam dobiti zivcanu pedessticu, koja je pokazala zube i zavrsila na boku.
Ovo je najbitniji dio, dovoljno je za pola milimetra uci u ferodicu, isao sam sa brusnim kamenom i bijaksom. Iako je sve iz ruke odradjeno, apsolutno nista ne trese nit vibrira.
Ove ruoe je bas tesko busit, pa sam na 7mm dubine sve prosao sa 8mm svrdlom. Njih ne bi busio vise.
Inspiraciju sam dobio nakon sto sam pred koju godinu imao priliku iskusiti kako je to kad mast iz polutki propisa po kvacilu, pa mi se svidjelo to klizece kvacilo... I s vremenom si to potvrdis, pa namjerno podmazes... Uglavnom obavis dosta experimenata i tesstiranja na vise masina, tako da steknes neko iskustvo, i onda svjesno ides oslabiti kuplung, odnosno prilagoditi ga i "fino podesiti" tocno prema trenutnim potrebama. Zapravo, inspiracija se pojavila prije 15 godina kad sam na minarelliju prvi put probao olaksani kuplung i zapazio ponasanje.
Sto laksi skuter i vozac, to manje problema za kuplung i za ovakvim pothvatima.
Eto, jos jedna mala epopeja koja je ekvivalent tvrdjim oprugicama, odnosno jos bolja stvar, jer variomat je u nizem prijenosnim omjeru sa serijskim oprugicama i rotacija kvacila je manja nego s tvrdjim oprugicama, a cim je veca rotacija to su veci gubitci.
Opet ste naucili uz mene kako za DZABE i kako na najjeftiniji moguci nacin voziti skuter, ali ne bilo kakav, nego savrseno podesen.
I da, moguce je gotovo cijeli skuter tako svercati DIY metodama, i usput brasnariti setupe u koje je ulozeno para, i ono nakvaznije, navozati se, odnosno natripati. Dakle win win, al oba puta samo za mene!
I za kraj je palo narodno veselje, ti kad imas veselu masinu iz nule, onda mozes svasta. U principu, ovo je potvrda onog o cemu sam maloprije govorio.
Ne znam ni sam kako se propelo Elistarce, al kad ga dignes, nista ne vidis od tamnog vizira, tako da sam iskusio voznju na zadnjem s povezom na ocima.
Elistarce je na 50 kubika da se razumijemo. Za 50 kubika i 130kg skuter deraci sve zivo po gradu. Tu i tamo se pokrvim s nekim bitno laksim Woltovcem na Runneru karbu, ali brzo ga ostavim iza sebe. Dakle, nema nitko brzi.
I za kraj, jedan okrsaj s nabrijanim Peugeotom, zapravo igranje kako to inace biva, i naravno, sveukpno manjom masom od barem 50kg. Izmjerio sam ga koliko ide niz brdo (moj kmh u tom momentu laze za 8kmh, a inace kad prekucam kazaljku iznad 88gpsa, od tada krene pokazivati realnu brzinu jer se servo motoric zblesira).