Prvo da se zahvalim Stalkeru na korisnim informacijama koje su mi puno pomogle prilikom borbe sa mojim Hyo.
A sada redom moja iskustva - kako je sve počelo:
Svoj Hyo MS3 250 sam nabavio preko Eurorentovog dilera u Sl. Brodu 2011. godine. Tu je odmah bio i ovlašteni servis, tehnička podrška sa dijelovima, nije moglo zvučati bolje.
Hyo sam izabrao zbog puno ravnog prostora za noge gdje povremeno mogu nešto i prevoziti, a i uvoznik me uvjerio da je agregat od Suzukija te servis nije problem.
Prvi redovan servis je prošao bez problema, samo zamjena ulja, bez zamjene filtera (njega navodno treba mijenjati svakih 30.000km, ne prije (!?), uvjerili su me da ništa drugo ne treba dirati. Na drugom servisu sam se žalio da teško pali ujutro, da moram dosta verglati i da integralna kočnica naprijed (ona koja se aktivira sa zadnjom) uopće ne koči (na disko nema nikakvih tragova). Za verglanje sam dobio odgovor da je to normalno jer je stroj još hladan (ipak je tad bilo dosta hladno ujutro), a za kočnice mi je rekao da je to tvornička greška jer su crijeva zaštopana i da ih treba zamijeniti te će od uvoznika naručiti novi set crijeva pa kada dođem na treći redovni servis sva će crijeva zamijeniti. Vremenom je Hyo sve teže i teže palio, trebalo je dosta verglati i naravno, akumulator je izdahnuo. Rastavim ga da dopunim akumulator, kada na njemu uredno piše datum proizvodnje 2007. godina
, a osim toga bio je ižuljan od nosača koji ne pripadaju mom skuteru... dakle, uvalili su mi polovni. Obzirom da nisam imao ni vremena ni želje se natezati sa serviserom, kupim novi i usput preradim instalaciju tako da ga mogu puniti na utičnicu za upaljač.
Došao je i treći redovni servis, žalim se da i dalje jako teško pali i da se čim oduzmem gas kada je topal u raskršću gasi. A i upitam za ona crijeva od kočnica. Nakon što je skuter stajao mjesec dana na servisu, dođem po njega. Majstor kaže da je podesio potenciometre i elektroniku i da je problem sa gašenjem riješen. I naplati mi 600kn, kao radio je 6-7 sati na njemu, ali mi je izašao u susret i naplatio samo 4. Tražim račun i pitam što je sa kočnicama. Račun ne može izdati za taj iznos, sa računom je iznos 850Kn+PDV, a kočnice nije mogao riješiti jer je uvoznik u međuvremenu propao, to mu moram platiti dodatno jedno 10h rada + dijelovi. Jedino je problem što dijelova nema pa će morati nešto kombinirati od drugih, a za to će morati potrošiti još vremena...
Na putu kući, Hyo se ponašao isto kao i prije servisa.
Nakon poduljeg tel. razgovora zaključio sam da se majstor uopće ne kuži u motore s elektronikom te pojma nema o čemo se radi... taj servis sam prekrižio i uzeo stvar u svoje ruke. Problem sam djelomično riješio tako da mi je frend u auto servisu našao EGR ventil sličnih karakteristika te sam zamijenio regulator ler gasa. Nakon toga je Hyo puno bolje palio i nije se toliko često gasio.
Vremenom sam primijetio da se akumulator dosta brzo prazni, ali tome nisam pridavao toliko pažnje, kako sam preradio da ga na izlaz za upaljač mogu puniti, u garaži sam ga stalno držao na Ctekovom punjaču.
Sve dok nakon 6-7 mjeseci nešto nije nakon starta jako zalupalo i nešto se samljelo.... Naravno, nisam uspio nači majstora koji će ga pogledati, jer kao oni rade samo poznate "marke", neće raditi neke jeftine "Kineze".... Uzmem stvar u svoje ruke, polako sam rastavljao dok nisam našao što se dogodilo: vijak koji drži kvačilo anlasera i magnet je do kraja ispao i samljeo namote statora. Ostala dva vijka su bila otpušteni do pola i već su davno pokidali namot statora (zbog toga se nije punio akumulator). Googlam... nađem da pašu namoti od Beverlyja. Probam to kupiti u nekoliko moto servisa. Ljudi ne žele prodati dijelove jer oni kao to moraju ugraditi. Naravno, kada kažem o čemu je riječ odustaju i na cijenu koju su mi rekli dodaju još 300-400kn za "manipulativne troškove nabave po narudžbi". Odustajem, zovem trgovce iz Zagreba. Sve može, ali postoje dva modela, traže broj šasije. Objasnim za čega mi treba, ali nisu sigurni koji će odgovarati te odustajem jer je ceh oko 1000kn. Naručujem iz Koreje original i stiže za nevjerojatnih 3 dana. Sve sastavom, super radi!!! Jedini problem je što je došlo hladno vrijeme pa od vožnje nema ništa.
Prošle godine je Hyo počeo lupati prilikom anlasovanja. Poučen Stalkerovim iskustvom, znao sam da se radi o kvačilu anlasera. Mislio sam da će izdržati do kraja sezone, ali počelo je sve jače i češće lupati sve dok nije totalno zablokiralo u kolovozu prošle godine.
Rastavim, ali nisam imao radapciger sa navojem (ako se ne varam M30X1). Nakon mjesec i pol sam konačno uspio naći takvu maticu i napraviti alat da mogu skinuti magnet. Imam što i vidjeti. Valjčići su totalno samljeveni. Špene posvuda. Sve očistim, naručim iz Koreje novo kvačilo. Da nisam očekovao da ću staro moči popraviti i naručio odmah kada se kvar dogodio, uštedio bih 5 dana čekanja dostave.
Jedino što me brine, nisam imao pri ruci Loctite da zalijepim čuvene vijke da mi opet ne strgaju namote, ali sam pod njih ubacio zvjezdastu podložnu pločicu (našao sam jako tanku) te stegao koliko sam god mogao. Ako izdrži do zime, morao bih taj dio sanirati sa Loctite ljepilom.
I što reći za kraj: nakon prijeđenih 11.000 km i puno vremena provedenog pod njim ipak mi je još uvijek drag. Teško da ću ga se odlučiti prodati i uzeti nešto drugo.