Da se javim malo sa utiscima oko variomata...
Za pocetak sam namontirao sa 14mm piksom i jednom sajbicom od 1mm ispred i jednom iza kalote.Centralni orginal njegov crveni i ove srednje rolice od 4.5gr.
Rezultat: Mrtav start sa ogromnom rupom,onda odleti u 11tisuca i polako prema visljoj brzini pada do 9800.Katastrofa,bolcna viri samo 11mm(kod multivara 13.8mm) a remen stoji na pol variomata.
Idemo druga kombinacija:Prebacujem sajbicu od 1mm na unutarnju stranu da dobijem 2mm produzenu bolcnu i ubacujem 3.5gr rolice.Stanje sa startom se popravilo ali jos je to mrtvo nisko.U ubrzanju je sad situacija od 12soma sa padanjem do 11200 okretaja.
Ponovo raskapam i vidim da sajbice ne dozvoljavaju kaloti da upadne u nulti polozaj na variomatu,jer zapinju od broncanu piksu.Doterao sam turpijom sajbice da mogu prolaziti i dodao jos jednu od 0.5mm i sad je gore 2.5mm sajbica.Piksu sam sad ubacio onu od 13mm i kod nje jos jednu od 0.5mm kako bi sve imao u centru.
Konacno dobio odlican start i 12soma kroz ubrzanje,ali iznad 80gps-a padnu okretaji na 11000.
Zaboravio sam spomenuti da je skuter dosta zivlji s ovim variomatom i nema onog osjecaja vrtnje u prazno,koji je karakteristican za multivar.Moment i snaga se puno bolje prenosi na kotac.
Nakon ovog sam izbacio taj crveni feder i ubacio ljubicasti+tc,imao sam osjecaj da je u njemu problem.Rolice sam ostavio iste da ne saram gore-dole bzvz.
Dobio jos bolji start i sad je stvarno vrhunski,nagnut na volan odize prvi kraj.Kroz ubrzanje zakucano vrti 12500 okretaja.Osjeti se da mu je to previse i vec tu lagano prevrtava.Moram se spustit na 12soma,tu mi je bio najbolji.
Nakon 100 gps-a spusti nekih 500 okretaja,ali to pripisujem tome da mi fali malo goriva u punom gasu.
Sve u svemu,performansama sam zadovoljan.Dobilo se dosta neupotrebljivih dijelova u mom slucaju i dosta dijelova koje je trebalo doraditi ili napraviti iz nova.Ne kuzim iz kojeg razloga su stavili 2.5-3mm prekratku bolcnu,kad ima lufta da se iskoristi.Slideri izlaze manje od pola svoje debljine sa 2.5mm produzenom bolcnom i rolice na stazama imaju jos mjesta da se popnu.Uz to i piksa ima mesa da se krati.
Dali su sajbice koje zapinju,nisu isporucili piksu i dali su feder koji bez prerade ne sjeda u svoje leziste a doslovno je neupotrebljiv jer jako lose radi sa variomatom.Mozda bi bila drugacija situacija da se stela na serijskoj piaggio polutki,tko zna...