Eto, stigao novi klip sa karikama za 150ccm.
Moj kinezić je 125cc ( 152QMI) i kupio sam drugi isti takav samo što ima motor 150cc ( 157QMJ). Plan je bio da prebacim termo grupu ( sa slika gore, na početku teme), ali karike nisu bile dobre pa sam naručio nove, zajedno sa novim klipom u kompletu.
Ovo sada pišem da pomognem nekom drugome, ako se nađe u mojoj situaciji.
Unutarnji promjer cilindra od 125 je 52,4mm, a od 150 je 57,4. Koliko sam mogao vidjeti po netu, radi se praktički o istim motorima, samo sa drugačijom termo grupom. Pošto je razbijanje zida vlastitom glavom najbolja metoda za učenje, krenuo sam tim putem.
Jedva sam skinuo stari dihtung sa cilindra od 150. Na kraju sam ga ribao žicom za suđe, kako je Jog rekao. Na 125 nisam uopće vidio dihtung između kučišta motora i cilindra, samo ostatke neke diht mase u vrlo tankom sloju. Stavio sam nove karike na novi klip za 150cc i tu sam već malo zapeo jer sam dobio 5 karika od kojih sam znao kuda i kako idu uljne, ali nisam znao koja je prva kompresiona, a koja je druga. Jedna je bila svijetla, a druga crna sa jednim obojanim znakom na boku, dok su obje imale napisano STD ( standard). Malo sam surfao i odlučio se da crnu ugradim donju ( srednju), a svijetlu gore, kao prvu, a oznake STD prema gore. Znači, na svoje kučište motora od 125cc sam stavljao termo grupu od 150cc. Sa cilindrom nije bilo nikakvih problema, ali sam vidio da glave nisu identične iako se na prvi pogled čine iste. Položaj vijaka za auspuh je malo drugačiji i nije moguće kombinirati auspuhe između te dvije glave. Drugo, kompresioni prostor u glavi, gdje su ventili i svjećica je drugačiji, rekao bih manji kod 150cc ( ispunjeniji materijalom, nepravilna oblika, dok je na glavi od 125cc pravilan, polukružan. Ok, rekoh, idemo dalje pa što bude. Stavio sam glavu, pritegao malo bočna dva vijka, kod lanca i namjestio bregastu. Malo mi se činilo labavi lanac, ali nisam još stavio španer, pa sam to pripisao njemu. Onda je došao red na klackalice i 4 matice da stegnu sve zajedno. Zašarafio sam jednu maticu do kraja i ostao u čudu, na vijku cilindra je falilo cca 1 cm navoja da bi matica mogla uopće dotaknuti klackalicu i počela stezati sve komponente. Imao sam 3 upitnika nad glavom. Uzeo sam metar i premjerio izvana dužine oba cilindra i obje glave. Ispalo je da cilindri imaju jednake dužine ( visine), dok je glava od 150 bila cca 1 cm niža. Visina glave od 125 je oko 7cm, dok je glava od 150 oko 6cm. Tome se nisam nadao, mislio sam da će to pasati kao prst i nokat. Sljedeća ideja mi je bila da zamjenim i vijke cilindra, ona 4 dugačka koja strše iz bloka i stavim vijke iz bloka od 150, koji su 1cm kraći. Skoro sam to napravio, a onda mi je tek sinulo da je lanac bregaste napravljen prema višljoj glavi i da će biti predugačak ako napravim to što sam naumio. Nije bilo druge nego da iskombiniram da na cilindar od 150 stavim glavu od 125. To sam napravio, stavio auspuh i frgić, ze upalio makinu. Upalila je odmah, proradila kako treba na nogari, ali nemam blagog pojma kako će to sad ići na cesti, baš me zanima.
Pitanje za iskusnije:
Sad imam rabljeni cilindar i glavu, a novi klip i karike. Kako i koliko dugo ga sada treba voziti da se razradi tj. lijepo sve sjedne?
I drugo pitanje, kada sam to sve sklopio, osjetim da fino puše ne iberlauf na pokopcu ventila, ali ne dimi ništa i suho je ( radio je samo na leru). Smije li s novim karikama puhati na iberaluf?