Malo dulji post, jbg
Kupio kompresor 2010. godine, polovan, ali nekoristen. Mecafer (made in Italy) proizveden 2005. godine. Radi danas kao i prvog dana - savrseno.
OK, rikno mu regulator tlaka (kojeg ionako ne koristim) pa sam regulator maknuo i izmedju tlacne sklopke i brzog prihvata stavio kuglicni ventil i tako koristio 10tak godina. Ne farbam, samo raspuhivanje i od nedavno malo serafljenja zracnim pistoljem, radnih sati taj kompresor prakticni nema, godisnje mozda sat vremena netto rada. Drzim ga stalno pod pritiskom, sve te godine je proveo na 8 bara. Kondenzat redovno ispustam, bude par kapi sto je i normalno.
Kako se radi o hobby kompresoru, a proizvedenom prije 15tak godina, odlucio sam ga umirovit, potpuno ispravnog. Necu riskirat da grune jer se ne radi o nekoj skupoj stvari, a moze napravit veliko sranje ako grune. Drzao ga (kao sto cu i novi) u zasebnoj prostoriji, ali ipak, ziher je ziher, tamo drzim stvari koje vrijede vise od kompreosra, a i zidova bi mi bilo zao
.
Necu ga prodavat (iz sigurnosnih razloga, nebi si oprostio da neko zagine zbog parsto kuna).
E sad, kod kupnje kompresora je najbitnije odredit za sto ce se koristit. Svoje potrebe sam kroz ovih 10tak godina koristenja kompresora iskristalizirao. Ne trebam stroj koji moze radit neprekidno dugo vrijeme (farbanje, brusenje itd). Trebam kompresor koji ce imat za moje potrebe dovoljno velik spremnik zraka, brzina punjenja je manje bitna, zapravo, bitna je utoliko da nije preduga da se kompresor ne zagrijava previse jer pricamo o hobby kompresorima.
Iz tog razloga, nisam se odlucio na remenom pogonjeni kompresor (skuplji su) nego opet direktno pogonjeni, ovaj put sa 2 glave i sa najbrzim punjenjem u tom segmentu. Kinez, naravno, pod Slovenskim brandom (vidio da se brendira naveliko, bezbroj brendova nudi istu stvar). Ovaj konkretno sam narucio i cekam da dodje:
https://www.bauhaus.hr/kompresori/pro-air-kompresor-klipni-vb-400100/p/26158835 Provjerio da se ne radi o onom sto pise u naslovu (jer i takav postoji i nije isti) nego se radi o modelu vB 410/100 kao sto je na slici i takav cekam.
Po izgledu boce i onog sto pise na njoj, radi se o modelu koji ima stjenku boce od 2.5mm, za razliku od mnogih koji imaju 2mm (u EU je zabranjeno prodavat sa stjenkom manjom od 2mm). Malo proucavao i skuzio da iako na prvu djeluje kao i mnogi drugi, nisu svi V2 direktno pogonjeni kompresori isti: performanse se bitno razlikuju. Ono sto sam vidio po forumima i youtubeu, puni od 6-8 bara prosjecno sa nekih 220l/min, kod nekih oko 200, kod nekih i 270tak. Radi se vjerojatno o tome da nemaju svi isto kvalitenu struju, neki koriste duge produzne kablove itd, kod mene u garazi je to odlicno rijeseno i kad na istu uticnicu (produzni kabel od 1.5m duljine) upogonim i kompresor i fen (ukupno skoro 3kW), napon ne pada ispod 228V sto je odlicno, javim kako radi kod mene kad dodje.
Dakle, 2290kn + 130kn dostave (ne stane mi u auto
) + 100kn za litru ulja i cekam da dodje. Druga opcija je bila samostojeci Herkules (prakticki Nuair, talijanske proizvodnje koji je sigurno bitno kvalitetniji prozivod), ali za 2900kn, bitno tisi, bitno dugotrajniji, sporiji i sa 90 umjesto 100l tankom - meni nepotrebno, ionako bi ga umirovio za 10tak godina zbog boce, a pumpa bi bila u stanju novo. Da kompresor koristim tako da mu motor i pumpa rade dulje vremena bez prekida, odlucio bi se za njega iako mi taj format (vertikalni) ne odgovara zbog mjesta gdje drzim kompresor, ali kako trebam samo raspuhat nesto i po potrebi zracni pistolj, odlucio se na 100l direktno pogonjeni koji nece imat puno radnih sati i ocekujem od njega da radi 10tak godina kad ga mislim umirovit. To sto je glasan me ne brine, u odvojenoj je prostoriji tako da sam tu miran kao i do sada. Prva opcija mi je bila einhell slicnih performansi od 50l, nasao za 1700kn (redovna cijana 2200kn), ali, dodao malo za 100l da sam mirniji.
Kad dodjem, prije prvog paljenja, obavezna provjera svih serafa (ipak je kinez), razrada "u leru" od 10-20 min, zamjena ulja i onda pustit u pogon.
Javim kad dodje