nema tu pomoći... država je u banani tj oni koji ju vode gledaju da imaju samo za sebe a dalje ko koga jebe
prije 10ak godina sam završio srednju elektrotehničku smjer računalstvo
praksa se odvijala u takoreć automehaničarskoj radnji jer škola je imala smjer ali nije imala mjesto za praktičnu izobrazbu učenika
no nebitno, danas za istu stvar za koju sam se školovao 4 godine, bilo tko može završit sa brzim tečajem informatike koji plato 5-10k kn i on dobije posao posao jer ima veće kvalifikacije od mene (čitaj gimnazija+tečaj informatike)
naravno vucarao sam se sezonski po moru kao konobar, booker, pomoćni radnik u kuhinji,kad nije bilo mora bila je njiva, kukuruz, žito, repa, ali dan danas nijednog dana nemam odrađenog u struci
radim kao zaštitar u neću imenovat kojoj firmi, početna plaća kad sam počeo je bila oko 3500 plus putni troškovi, danas je ona svedena na 2500-2600 plus nagrada djelatniku od 200kn ako ostvariš fond sati i 230kn putnih troškova, što te na kraju razveseli sumom ispod 3000kn
na bolovanje ni ne pomišljam jer se automatizmom umanjue plaća za 200kn plus što ti odbija od prijevoza a da ne kažem koliko od plaće, da na kraju ispadne bolje bit cijeli mjesec na bolovanju nego na tipa 2-5 dana
žena putuje svaki dan na posao 30km od table do table na posao u jednom smjeru za plaću od 3800
kredit oko vrata
dijete - sva sreća pa mali nije za sad zahtjevan....
pored posla koji radim, uhvatim tu i tamo koji mob/tablet/PC za odradit pa se uhvati koja kn da mogu malog počastit krumpirićima iz mekdonalds-a i kinder jajetom
skuter prodan jer se nije imalo novaca a i nije mi bio isplativ pored svih sranja što sam imao sa njime a i radim u mjestu boravka pa se može i biciklom kad se hoće
u inozemstvo mi se ne jednom krenulo, no treba para i za tamo, a da ostavim ženu i dijete, neću, ako idem idemo svi... u slučaju da ne bude za kruh, u tom slučaju idem sam i naći će se dobri ljudi koji će posudit neku pinku za put za van pa kad se smjestim povlače se dijete i žena u svijet...
trenutno sa mojom i ženinom plaćom dok se namire putni troškovi, amortizacija, režije, kredit i za guzicu moram odradit par fuševa da bi bio u plusu
sestra mi ima završen pravni fakultet, no završila je srednju turističku koju nitko ne gleda kad se pokušava zaposlit u sezoni već joj kažu (ako i odgovore) da je prekvalificirana za posao na koji se javila
pa brate mili ako imaš da ti se netko nudi na posao primi ga/ju bez obzira na kvalifikacije, neće ona sa faksom kao spremačica tražit nakon 10 dana rada da bude voditeljica održavanja....
imao sam prilike da se ubacim na listu za jedan posao ako platim 5000kn ali to mi nije bila garancija da ću i upast da ga radim, već samo da se moje ime vidi na listi... naravno suma od 6-7 puta više bi mi osigurala radno mjesto, ali odakle mi toliko.....
tijekom trenutnog zapolenja, tražio sam poslova da ni sam neznam koliko, od finskih uredskih za računalom do fizikalije sa i bez kvalifikacije i na mnoge sam dobio odgovor da nemam potrebnu školu ili da iskutsva u traženom poslu, što me je opet dovelo do toga da sam potraćio vrijeme na ono gdje već netko radi...
sjećam se prije dosta godina dok je hgspot bio top firma za računala i računalnu opremu, bio je oglas za potrebom servisera, naravno sa mojom školom sam imao sve potrebne kvalifikacije, sistem prijave osobno ili pismeno na traženom mjestu rada
i tako ja napisao zamolbu, odem osobno na adresu, idem predat zahtjev... lik kojem sam predava kuvertu predamnom ju uzme, podere i baci u koš i kaže, mjesto je već zauzeto ja to radim...
od tada sam samo osobno išao tražit poslove dok me nisu primili gdje sada radim (a sada zbog nedostatka vremena zbog posla i obiteljskih obaveza samo online)