tnx decki, i jos nesto. pise mi da na 1000km je potrebno zamijeniti ulje u mjenjacu. dal da to sam obavim, ili da odem na servis? a racunam otici na servis negdje pocetkom iduce sezone, taman da mi sve provjere.
Paaa, ovak...
ak imaš garanciju, drž se ti garancija kako piše tako ti napravi... (naravno ako ti je garancija mila)...
A ako nije onda:
Ako nikad prije nije mjenjano ulje u getribi, onda je JAKO preporučljivo da se promjeni, i to čak na prvih 300 km, da se iščisti sva ona eventualna špena, trunje i smeće koje je zaostalo u getribi, nakon što su zupčanici "ulegli" jedni na druge...
Ako si tu prvu zamjenu obavio, onda si miran idućih 2000 km, znači do proljeća...
ne vidim razlog zakaj mijenjat ulje u getribi svakih par tisuca.Ja ga mijenjam svakih par godina reda radi jer sam kupio greskom cijelu litru i cisto je skoro ko novo a znam par ljudi koji ga nikad nisu mijenjali.To ti je isto ko da na autu mijenjas ulje u getribi svakih par tisuca a mijenja se mislim svakih 80000 ili 100000km.
Sistem ulja u getribi automobila je drugačiji nego na skuteru...
U getribi se ulje skoro redovito puni do (pred) vrha getribe tako da su svi pokretni dijelovi skroz uronjeni u ulje.
Osim toga na dnu getribe je magnet koji na sebe skuplja špenu i struhotine nastale korištenjem getribe...
A nskuterima s druge strane, ulje ne prekriva potpuno prijenos, pa ga zupčanici mješaju - lupaju, pa nastaje sitna emulzija (poput tučenog mlijeka - maslac) i to smanjuje djelovanje ulja. A i sve strugotine koje nastanu se ne talože na magnet kojeg nema, već sa ostalim uljem čine fini šmirgl...
Zato neka (jeftinija ulja) nakon vađenja iz getribe skutera imaju i drugu boju i "metalik" odsjaj...