Pošto sam u zadnje vrijeme dosta kemijao sa razno raznim preradama topa u svrhu smanjenja buke auspuha napisat ću u par rečenica kako je to najjednostavnije napraviti,tko god misli da mu je auspuh preglasan to se da vrlo lako srediti uz praktički minimalno ulaganja i malo volje i vremena.
Alat potreban za to je bušilica,obavezno novi borer,a od materijala čelična i kamena vuna.
Konkretno u ovom slučaju radi se o topu od ZX-a.
Top je rastavljen,skinuta je stara vuna i tvorničke rupe su proširene borerom na fi4.5mm
Tu se vidi razlika između tvorničke i proširene rupe,uglavnom što je veća površina rupe to vuna upije više buke.
Na ovoj slici lijevo je fina čelična vuna a desno kamena vuna,za ovaj top ja kamenu režem na dva komada svaki dužine 22cm,širine 7cm i debljine 3cm,ta količina mi se pokazala najboljom.
Čelična vuna služi isključivo da kamenu vunu štiti od temperature jer bi dotična u protivnom jako brzo izgorila.
Ako nemate finu čeličnu vunu može poslužiti i gruba žica za pranje suđa.
Ovako izgleda montirana čelična
A ovako kamena vuna
Ja osobno povežem kamenu s pik trakom jer mi puno olakša montažu plašta,umjesto nje može poslužit i tanka špaga mada se može i bez toga.
Auspuh nakon ovakvog tretmana topa je osjetno tiši,dubljeg zvuka i osjetno manje se dreči.