ja kad sam pitao o turpijanju klipa nikome se nije svidjala ta ideja... uglavnom, frendov nrg se vrti na kojih 9000rpm sa RR-om, ja sam tt-a ciljao na 8, pa kasnije na 9000rpm, kad sam odradio i transfere da pasu ispusnome motor je prodisao. ti trebas jos izmjeriti koliko lufta imas izmedju cela klipa i vrha cilindra kad je klip u gmt-u. i taj broj koji je u prosjeku 0.5mm oduzimas od tih 23mm realne visine ispusnoga jer se tih pola milimetra ne koristi. isto tako moras viditi dali klip u dmt-u prekriva mozda dio ispusnog kanala. onda, moras izracunati povrsinu svih kanala, i od toga uzeti efektivnu povrsinu koliko klip u prosjeku zaklanja kanale, ovisi o kutu koliko je otvoren kanal (180°) i ako se ne varam uzmes pola hoda radilice i oznacis dokle je klip dosao. to sve pise u knjizi, samo malo prostudiraj. trebas na milimetarski papir nacrtati portmapu jer jedino tako mozes nesto napraviti. mi smo preradjivali tph iz '98-e sa mhr replicom, ciljali smo na kojih 9000rpm, zracnjak, isao je jednako dobro, ako ne i bolje u nekim situacijama od nrg powera sa RR-om. uvijek se malo doraditi cilindar za odredjeni auspuh. dobro bi ti dosao i onaj programcic sto je bio jednom na forumu, portmap analyser ili tako nesto se zvao. prikaze ti grafove koliko je trajanje punjenja i praznjenja cilindra, i tamo di se preklopi usis sa ispuhom tamo ciljas motor da se vrti... ima toga pun k za proucavanje ako zelis bas napravit posao. najjednostavnije je samo podici onoliko koliko ti fali, isto tako i transfere i uzmi u obzir samo dokle klip ide da ne napravis gresku u mjerenjima