Neznam, ekipi koja vozi aute je lakše korigirati potrošnju nego nama na skuterima. Mjenjanje brzine na 2500 okretaja, lagana vožnja, uže gume, ne paliti klimu, voziti se s kolegama na posao/s posla,... Na motoru isto sve ovisi o tempu vožnje, zato mi Viragica troši manje od skutera.
Na skuteru moraš mijenjati setup, auspuh, bez gasa na nizbrdo itd... I sa svime time uštediš bijednu litru (ako i toliko), a počinješ predstavljati opasnost na cesti, dobijaš čir zbog prespore vožnje i živčani slom zbog kretena koji te obilaze kao da te žele srušiti..
Mislim da se na skuterima nemože uštediti, ali i da za time nema zapravo potrebe. Da cijena benzina skoči za 2 kn po litri, to vam je 8-10 kn skuplji tank, što i nije tolika propast (koliko vas puši, cuga vikendima, kupuje dodatne/stylish dijelove za skutere? Na tome se da daleko više uštediti nego na potrošnji goriva)...
Mi (moji doma i ja) smo unazad 20ak godina sve aute imali sa plinskom instalacijom, ali sada su i sa time počeli zafrkavat po pitanju cijene. Pobogu, sjećam se kada je litra plina bila ispod 3 kn, pred nekoliko dana sam vidio 5.70kn/litra. I dalje je isplativije imati plin, ali neznam koliko je vremena potrebno da se isplati cijena instalacije. Susjed je to ubacivao pred 4 godine, razlikom u cijeni tankanja plin/benzin je pokrivao trošak instalacije, nakon godinu i pol je imao kompletno otplaćenu instalaciju. Dakle, onda je trajalo godinu i pol. Gledajući cijenu, mislim da neće trajati manje od 2 i pol godine otplate kroz razliku u vožnji.. A gle, ako imate namjeru zadržati auto više od tog vremena, nešto para sa strane (budimo realni, to rijetko tko ima), ubacite si plin u auto. Naravno, vrijedi za benzince, postoji mogućnost stavljanja instalacije i na dizelaša, ali je preskupa i dosta kompliciranija, što je u konačnici čini i puno teže isplativom...
Nadam se da sam nekome pomogao sa ovim...