Svakako treba nositi kacigu, tu nema rasprave, ali po meni puno više učinka bi imalo kada bi se mladim vozačima održala neka predavanja vezana za promet, brzinu, raskrižja i slično. Ako prebrzo uletiš u zavoj sa hladnim gumama na hladnoj cesti i lupiš glavom u most... ne vidim kako bi tu kaciga sama po sebi spasila dečka. Da se mene pita ja bi svakoga tko se hoće voziti na skuteru ili motoru PRVO na poligon, puna oprema i 3-4 crash testa. Dok ne probaš na svojoj koži svi mi mislimo da nećemo past s motora. Pa to je jednostavno, samo daš gas i vozi, zar ne?
Ja sam jednom išao sa frendom do Senja, on na VXR-u (stunter sa nekih 30 000+ km iskustva) i ja na 180SP (vozio možda 100km po gradu - nikad prije nisam vozio motor). Do Vratnika sam ga kako-tako pratio jer je cesta ok i 80-100 sasvim fina brzina. Na vrh Vratnika on u dva poteza pretekne auto i neki mali kamion, ja čekam iza. Tko zna cestu, zna da tamo ubrzo ima jedna mala ravnica... frend skroz naprijed i maše mi da mogu slobodno pretjecati... ja udri po gasu i u par sekundi protekao i auto i kamion, ALI... ne sjećam se točno brzine al' znam da sam kočio ko lud jer nisam znao kako u toj brzini proći onaj lijevi i desni zavoj prema serpentini, samo sam mislio na to da se ne zabijem u stijenu sa desne strane ceste. Na prvu serpentinu sam isto prebrzo došao i skoro završio tamo na onom proširenju.
Ono što želim reći je.. nije samo stvar staviti kacigu na glavu i sad moš' radit što hoćeš - to nikako. Bez obzira vozio se netko na skuteru ili motoru, treba imati opremu (kacigu, jaknu i sve) jer kad padneš sa 70-80 ili više - ceste, mostovi, stupovi i auti ne pitaju na čemu si se vozio. Još gore je kada si mladi vozač bez vozačke i kada na raskrižja dolaziš k'o ovaj na videu, s tim da je auto išao malo preko 90 sudeći po radaru.
Treba paziti I na sebe I na druge