Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Brodski motori?  (Posjeta: 5301 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejvid

• Tržnica : (0)
  • forumski skejter
  • **
  • Spol: Muški
  • Znam da ništa ne znam
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Rovinj
  • Moj Skuter: Runner VX
Brodski motori?
« : 23 Veljača, 2008, 13:54:06 »
Pitam ovako bezveze.  :icon_biggrin: Kako funkcioniraju brodski motori(ovi na čamcima, gliserima, jet-ski)? Ti motori nemaju mijenjač pa me zanima kakav prijenos imaju i kako razvijaju snagu i brzinu.

Offline ivanm

• Tržnica : (+14)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
Odg: Brodski motori?
« Odgovori #1 : 23 Veljača, 2008, 14:00:19 »
vanbrodski motori nemaju ništa, samo direkt prijenos, oni unutarnji imaju neke getribe, tipa za laganu vožnju, pa za otvoreno more i tak..

Offline BlackNaranča

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: Peugot SF2
  • MojSetup: Stage6 Pro Racing
  • MojSpuh: TP Nardo
« Odgovori #2 : 23 Veljača, 2008, 14:01:35 »
ugradi pentu od glisera neku sa 60 konja na skuter  :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3: :laughing3:

Offline dejvid

• forumski skejter
  • **
  • Znam da ništa ne znam
  • Mjesto: Rovinj
  • Moj Skuter: Runner VX
« Odgovori #3 : 23 Veljača, 2008, 14:10:21 »
Ja imam gliser sa unutrašnjim motorom od 140 konjića. Tamo je samo gas i naravno rikverc, ler i naprijed. U leru je na nekih 800-1000 o/min a na maksimumu je na 4000 o/min pa sam mislio da mora imati i kao neki mjenjač, prijenos ili nešto slično.  :dontknow:

Offline ivanm

• Tržnica : (+14)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #4 : 23 Veljača, 2008, 14:12:34 »
proguglaj malo pa ćeš saznat, imaš i čitave forume o tim temama..

Offline X-Thug

• maxi forumaš
  • Osobni Text?
  • Mjesto: Zadar
  • Moj Skuter: BMW E91
« Odgovori #5 : 23 Veljača, 2008, 16:15:17 »
znan da ti ovi manji brodići imaju dizelske motore,kuiš ugradiš od auta u brod
...........1...........8...........7...........

Offline Genesis051

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • Mjesto: Rijeka
  • Moj Skuter: Hyosung Aquila 125 (prije: G. Runner 50 P.Jet)
« Odgovori #6 : 23 Veljača, 2008, 19:19:11 »
Pravi, veliki, brodovi imaju pogon strojem bez kopče /getribe... imaju samo mehanizam, kojim se okreću i u suprotnom smjeru (za vožnju krmom)... Uz taj pogon, koji je isključivo za (po)kretanje, imaju i jedan do tri (eventualno, zavisi od namjene i više) "pomoćnih motora".
To su dizelaši različite veličine/snage koji služe ISKLJUČIVO kao generatori ! To, što se zovu "pomoćni" nikako ne znači, da se s njima može nastavit plovit, ako glavni stroj rikne... NE, oni su isključivo za "održavanje života", odnosno potrebe za sve ostalo na brodu: napajanje strujom vitala za privez i/ili kompresora za zrak, i za sve čemu taj komprimirani z. služi, dalje, za pomorske (navigacijske) instrumente, za struju za brodske frižidere, pa i sve ostalo, rasvjetu, itd.
Mali brodovi (ribarice, svakako tegljači, i ostali, za razne namjene, imaju kopču, ali nemaju mjenjača... sve je samo jedna "brzina", i to se već tako ustalilo... odnos između stroja i propelera, koji određuju kopča i reduktor, je već takav, da to desecima godina funkcionira...

Osobno sam se vozio u "presedanu"... kad je nekadašnji Kvarner Express kupio od rusa 4 hidroglisera, na "poklon" su dobili gliser, sa mariniziranim (motor je pumpom rashl. tekućine vukao more, i vraćao ga nazad u more - umjesto kilera) motorom Lade... auta...
Kuriozitet tog glisera je bio (zašto ga spominjem), što je ostavljen mjenjač iz auta...  ;D ;D ;D  !!! mjenjalo se brzine, k'o u autu !!!

Live to ride, ride to live

Offline mrcina

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • čuvajte se policajca. jebu svakog koga stignu.
  • Mjesto: Zagreb
  • Moj Skuter: Piaggio X9 250 / Plava Vektra 1,6 16V
  • MojSetup: polini kuplung i plava centrala.
  • MojSpuh: Gianneli
« Odgovori #7 : 23 Veljača, 2008, 19:47:44 »
proguglaj malo pa ćeš saznat, imaš i čitave forume o tim temama..

daj molim te malo mira ovakvi komentari nisu dobrodošli pa makar to bilo i na offtopik dijelu foruma.

baš zbog ovakvih tema je na forumu offtopic te da se daju konstruktivni odgovori a ne da ide pa da guglaa.

pa pravilo je jednostavno više glava više zna od jedne.
Piaggio X9 250  Black Box

Offline biker-boy-

• forumski pješak
  • *
« Odgovori #8 : 23 Veljača, 2008, 22:10:58 »
Pravi, veliki, brodovi imaju pogon strojem bez kopče /getribe... imaju samo mehanizam, kojim se okreću i u suprotnom smjeru (za vožnju krmom)... Uz taj pogon, koji je isključivo za (po)kretanje, imaju i jedan do tri (eventualno, zavisi od namjene i više) "pomoćnih motora".
To su dizelaši različite veličine/snage koji služe ISKLJUČIVO kao generatori ! To, što se zovu "pomoćni" nikako ne znači, da se s njima može nastavit plovit, ako glavni stroj rikne... NE, oni su isključivo za "održavanje života", odnosno potrebe za sve ostalo na brodu: napajanje strujom vitala za privez i/ili kompresora za zrak, i za sve čemu taj komprimirani z. služi, dalje, za pomorske (navigacijske) instrumente, za struju za brodske frižidere, pa i sve ostalo, rasvjetu, itd.
Mali brodovi (ribarice, svakako tegljači, i ostali, za razne namjene, imaju kopču, ali nemaju mjenjača... sve je samo jedna "brzina", i to se već tako ustalilo... odnos između stroja i propelera, koji određuju kopča i reduktor, je već takav, da to desecima godina funkcionira...

Osobno sam se vozio u "presedanu"... kad je nekadašnji Kvarner Express kupio od rusa 4 hidroglisera, na "poklon" su dobili gliser, sa mariniziranim (motor je pumpom rashl. tekućine vukao more, i vraćao ga nazad u more - umjesto kilera) motorom Lade... auta...
Kuriozitet tog glisera je bio (zašto ga spominjem), što je ostavljen mjenjač iz auta...  ;D ;D ;D  !!! mjenjalo se brzine, k'o u autu !!!

PŠB?

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
  • Mjesto: Opuzen
  • Moj Skuter: Sr 70 R, KTM 625 SMC
  • Moja Kaciga: Held,Nolan
  • MojSetup: Polini sport, polini hi speed
  • MojSpuh: Mhr replica
« Odgovori #9 : 23 Veljača, 2008, 22:12:53 »

PŠB? WTF?
Uvijek vozi samo onolko koliko ti uvlačenje fuzera dopušta

Offline ..::Alf::..

• forumski skuteraš
  • Flegma
  • Mjesto: Ogulin
  • Moj Skuter: NRG Power
  • Moja Kaciga: Arai
« Odgovori #10 : 23 Veljača, 2008, 22:38:22 »
imaš ćasopis NAUTIKA, u njem imaš sve o brodovima, gliserima, jedrilicama itd. Uglavnom jako dobra novina, preporučam ju svima  :headbang: :headbang:
...svojim dahom zamaglila je vizir moje kacige...

Offline gozz

• admin MS
  • Tržnica : (+1)
  • forumski skuteraš
  • Ultimate "fix-it" tool
    • /
  • Mjesto: Zg
  • Moj Skuter: bio, više ne.
  • MojSetup: a u Bila
« Odgovori #11 : 05 Ožujak, 2008, 15:55:35 »
Ja imam gliser sa unutrašnjim motorom od 140 konjića. Tamo je samo gas i naravno rikverc, ler i naprijed. U leru je na nekih 800-1000 o/min a na maksimumu je na 4000 o/min pa sam mislio da mora imati i kao neki mjenjač, prijenos ili nešto slično.  :dontknow:

Prvo moraš shvatiti da pogon koji koristi gliser, čamac, jet-ski, nije direktan, kao što je to kod automobila, motora... gdje motor vrti preko zupčanika/remena... kotač direktno na podlagu, te gdj ako sa 1000 okr/min ideš 10km/h, onda sa 5000 okr/min ideš 50 na sat...

Već se radi o hidrodinamičkim prijenosima, ili zdravoseljački, pogon elisom/propelerom...

TU se sad dešavaju čudne stvari...
Ako s istim propelerom pri 1000 okr/min ideš 10 na sat, pri 5000 okr/min nećeš ići 50 km/h, već ovisno o konstrukciji same elise možeš ići 20 km/h, ali i 100 km/h...

Znači, prijenos od motora do elise je direktan (iako ima onih koji koriste CVT(vario) - prvenstveno jet-skyjevi neki), ali malom promjenom broja okretaja jako utječeš na brzinu...

Da, puno filozofije, ali nije jednostavno. Zato se sve mora testirati u kavitacijonim tunelima... (proguglaj)

Jet-sky pak nema direktno elisu, već ima turbinu koja stvara mlaz vode, pa shodno brzini mlaza stvara potisak. Znači doslovno reaktivan pogon, poput rakete...
« Zadnja izmjena: 05 Ožujak, 2008, 15:59:10 gozz »