Kompozicija, zlatni rez, pravilo trećina... To su uglavnom neka glavna pravila i smjernice.
Što se tiće 1100, to je entry lvl fotić. Fotkao sam s njim na faksu i ok je za početnika. Prednost mu je što ima širok spektar ISO osjetljivosti pa je dobar i za fotkanje u mraku.
Preporučam ti da se odmah primiš fotkanja na manual postavkama da savladaš čim lakše taj dio.
Ne znam kolko se kužiš u fotografiju općenito, al najbitnije ti je određivanje ekspozicije.
Najbolja ekspozicija je kad pogodiš glavna 3 parametra:
-ISO - osjetljivost senzora u fotoaparatu. Ako je ISO manji, osjetljivost je manja (ISO 100 ili manji koristi se po sunčanom vremenu, ISO 200 po oblačnom, ISO 400-800 u zatvorenom itd...)
-Otvor blende (f) - Određuje propusnost svjetla kroz objektiv prema senzoru u fotoaparatu. Ukoliko je broj f manji, otvor blende je veći.
-Brzina zatvarača - određuje vrijeme eksponiranosti senzora. Ovo je često najveća "boljka" za početnika u fotografiji. Uvijek treba pogoditi pravu brzinu zatvarača jer ukoliko je ona prespora, a fotka se iz ruke, slika ispadne blurry, ako je prebrza, ne dolazi dovoljno svjetla na senzor i slika je podeksponirana.
E sad, postoje 2 tehnike koje su ovisne o ekspoziciji i čija svrha je namjerno postavljanje "krivih" postavki sa svrhom dobivanja određene ekspozicije.
High key - namjerno eksponiranje visokih tonova i svjetline
Low key - namjerno eksponiranje niskih tonova i svjetline
Mislim da su to osnovne stvari vezane uz početak ekspozicije, ak imate kakvih pitanja možda vam mogu pomoći još više
P.S.
Ako gledaš kroz optičko tražilo kad fotkaš na manual postavkama na 1100D, možeš vidjeti na dnu jednu liniju na kojoj su oznake -2,-1,0,1,2... Te oznake ti govore koliko ti je pravilna ekspozicija. Kad postaviš 3 gore navedena parametra i mala crtica ti je na 0, znači da ti je ekspozicija pravilna i fotka će biti dobra.