Kompozicija, zlatni rez, pravilo trećina... To su uglavnom neka glavna pravila i smjernice.
Što se tiće 1100, to je entry lvl fotić. Fotkao sam s njim na faksu i ok je za početnika. Prednost mu je što ima širok spektar ISO osjetljivosti pa je dobar i za fotkanje u mraku.
Preporučam ti da se odmah primiš fotkanja na manual postavkama da savladaš čim lakše taj dio.
Ne znam kolko se kužiš u fotografiju općenito, al najbitnije ti je određivanje ekspozicije.
Najbolja ekspozicija je kad pogodiš glavna 3 parametra:
-ISO - osjetljivost senzora u fotoaparatu. Ako je ISO manji, osjetljivost je manja (ISO 100 ili manji koristi se po sunčanom vremenu, ISO 200 po oblačnom, ISO 400-800 u zatvorenom itd...)
-Otvor blende (f) - Određuje propusnost svjetla kroz objektiv prema senzoru u fotoaparatu. Ukoliko je broj f manji, otvor blende je veći.
-Brzina zatvarača - određuje vrijeme eksponiranosti senzora. Ovo je često najveća "boljka" za početnika u fotografiji. Uvijek treba pogoditi pravu brzinu zatvarača jer ukoliko je ona prespora, a fotka se iz ruke, slika ispadne blurry, ako je prebrza, ne dolazi dovoljno svjetla na senzor i slika je podeksponirana.
E sad, postoje 2 tehnike koje su ovisne o ekspoziciji i čija svrha je namjerno postavljanje "krivih" postavki sa svrhom dobivanja određene ekspozicije.
High key - namjerno eksponiranje visokih tonova i svjetline
Low key - namjerno eksponiranje niskih tonova i svjetline
Mislim da su to osnovne stvari vezane uz početak ekspozicije, ak imate kakvih pitanja možda vam mogu pomoći još više
![{$default_tongue_smiley} :P](https://forum.mojskuter.com/Smileys/Lots_O/tongue.gif)
P.S.
Ako gledaš kroz optičko tražilo kad fotkaš na manual postavkama na 1100D, možeš vidjeti na dnu jednu liniju na kojoj su oznake -2,-1,0,1,2... Te oznake ti govore koliko ti je pravilna ekspozicija. Kad postaviš 3 gore navedena parametra i mala crtica ti je na 0, znači da ti je ekspozicija pravilna i fotka će biti dobra.