Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Gilera runner sp180 TUNING +++  (Posjeta: 22299 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pm_xtech 59

• Tržnica : (0)
  • forumski skejter
  • **
  • Spol: Muški
  • sp180
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: Gilera runner sp180
  • Moja Kaciga: suomy
  • MojSpuh: pm xtech 59
Gilera runner sp180 TUNING +++
« : 16 Rujan, 2010, 00:55:14 »
Vidim da več dugo nije bila tema tuninga sp180 , a znam da se na tu temu puno njih voli raspisat... :laughing7:

Evo ovak: imam sp180 2002god.,napravljena velika generalka,sve je serijala jedino je gore - must have pm x-tech 59, sa motorom sam zadovoljan ali to nije to(Sad znam da če mnogi reč kaj če mi spuh bez usisa,karba,multivara,druge glave itd... - odgovor je taj da imam neke djelove doma ali ih neču stavljat dok sve djelove ne nabavim tj.naručim , a nisam mogao izdržat da ne stavim spuh)...

Kaj se tiče stylinga tu imam mnoge planove koje neču niti napisat to čete s vremenom saznat jer motor če se prek zime slagat za iduču sezonu...tak da ima vremena dosta...

U tuning odnosno povečanje snage motora namjeravam uložit od 1500e do 2000e ovisi kolko če biti potrebno, stim da računam da sam več potrošil 2500kn na spuh...
Bitnu ulogu u ovom tuningu če igrat vjek trajanja takvog motora , odnosno da mogu bez problema sa njim otič do mora i natrag i tak 5 puta u sezoni a da nemoram strahovat da če mi negdje stat...a onda  se prek zime ako je potrebno napravi polu generalka....

Molio bih da komentirate što bi vi promjenili i zašto, te ako nešto nisam nabrojio a vi bi stavili rado tu napišite bio bih veoma zahvalan :notworthy: :

1.Auspuh : Pm x- tech 59 (NJEGA NEBI MJENJAO ZNAČI TREBALI BI SE OSTALI DJELOVI UKLUPITI PO NJEMU) - 2500kn
2.Cilindar,blokovi : cilindar znači prerada usisa,kanala,poliranje, poliranje bloka ...itd (Kolko je to sve potrebno napravit kolko izvuč iz cilindra to bi se dogovorio s majstorom - mislim da ču taj posao prepustit j.u.r.c.i kolko znam da je on pravi majstor za to) - ???kn
3.Glava i poklopac glave : Pm glava i pm poklopac glave(Također nebih mjenjao zato što je več doma) - 1950kn
4.Fergazer : Mikuni Tm 28 (mislim da če odluka past na tu frgu ali bih molio druge da me savjetuju možda o drugim frgazerima , možda keihin 28, must have 28...) ,Usput kakav je fergazer mikni tmx 27???
5.Usis : stage6 - 420kn ili polini big valve (odnosno može i M-racing - koja je razlika između ta dva) - 1400kn ; ako bi se uzeo big valve onda se mora širiti i usis na bloku , pretpostavljam???kakva je razlika ta dva između običnog stage 6 usisa???dali je isplativa i razlika u cjeni od cca 1000kn???
6.Prirubnica : metalna pod 45 - 400kn
7.Filter zraka : gljiva stage 6 double layer ili malossi e46 (također preporuke koja je bolja itd) - cca 250kn
8.Radilica : Pm sada dali uzimat 55mm ili stock od pm??? razlika je u cjeni mala...Znam da sa 55mm ima veči radijus klipnjača, odnosno da izvlači više iz cilindar,odnosno da traži veču obradu cilindar i kubikažu...!!???!! cca 2500kn
9.Variomat : multivar (več je doma, ali ako je polini bolji ili neki drugi moguča zamjena) - 1000kn
10.Kuplung : malossi delta - 950kn (prepostavljam da fly neče biti dobar za ovaj tuning)možda malossi torq napravit???
11.Zvono : Pm zvono  (Također nebih mjenjao jer je doma) - 500kn
12.Prijenos : primar i sekundar neznam dali treba mjenjat, mislim da je to ovisno o tome što želim veće ubrzanje ili krajnju tu me vi savjetujte), malossi sekundar je 600kn - što bih njime dobio itd...  :dontknow:
13.Struja: dali je potrebno kupiti malossi cdi???- šta bih njime opče postigao???
14.Vodena pumpa: dali bi bilo must have el. vodena pumpa ili je sasvim uredu stock???
14.Nitro : netreba mi  :laughing7: :laughing7:

Otprilike kak sam računo okvirno cjene po ovome ispada cca 13000kn bez ruku dotičnog majstora za preradu cilindar i blokova...

Kolko bi sa tim setupom : 1. trajala mašina,2. kolku bih max.brzinu magao izvuč,3. te kolko bi otprilike mogao izvuč ubrzanje od 0-100km/h ??????

Ukratko  :toothy12: :toothy12: :toothy12:   ---mislim da je to to , ako sam nešto zabravil nadovežite se, Ljepo bih zamolio bez glupih komentara, unaprjed hvala :icon_thumright:
Ako sam pogriješio uvezi nekih pretpostavka ispravite me... :icon_scratch:

:hello:

« Zadnja izmjena: 16 Rujan, 2010, 00:57:53 pm_xtech 59 »
Zagreb

Offline ..::IVKULJA::..

• Tržnica : (+1)
  • forumski skuteraš
  • zdravka
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: žu-os
  • Moj Skuter: fixer
  • Moja Kaciga: morski pas
Odg: Gilera runner sp180 TUNING +++
« Odgovori #1 : 16 Rujan, 2010, 01:03:59 »
s ovim setupom sto imas u planu,zaboravi na voznju do mora jednom a kamoli pet puta u sezoni..takav nabudjen sp nije za svaki dan
jel mogu s tom iskaznicom u grad da fatam žene i to, ulazim u poznate klubove i ponosno pijuckam kolu dok vani stoji bt49qt9

Offline pm_xtech 59

• forumski skejter
  • **
  • sp180
« Odgovori #2 : 16 Rujan, 2010, 01:09:56 »
s ovim setupom sto imas u planu,zaboravi na voznju do mora jednom a kamoli pet puta u sezoni..takav nabudjen sp nije za svaki dan

Pa kolko onda km bi po tebi taj setup izdržao , ak kažeš da zabravim vožnju jednom... :icon_scratch:
 ???
Zagreb

Offline gokiSP

• OPREZ na tržnici
  • Tržnica : (-2)
  • maxi forumaš
  • *
  • .
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Ri
  • Moj Skuter: NRG 180
« Odgovori #3 : 16 Rujan, 2010, 01:12:01 »
Takav setup i ovo "Kolko bi sa tim setupom : 1. trajala mašina,2. kolku bih max.brzinu magao izvuč,3. te kolko bi otprilike mogao izvuč ubrzanje od 0-100km/h" ne idu zajedno.

Offline pm_xtech 59

• forumski skejter
  • **
  • sp180
« Odgovori #4 : 16 Rujan, 2010, 01:14:10 »
Takav setup i ovo "Kolko bi sa tim setupom : 1. trajala mašina,2. kolku bih max.brzinu magao izvuč,3. te kolko bi otprilike mogao izvuč ubrzanje od 0-100km/h" ne idu zajedno.

Znam da to mnogo i ovisi o tome kolko če se preradit cilindar itd...
Zato sam i napisao okvirno kolko bi se kaj moglo izvuč...
Kaj misliš Goki opet kažem okvirno kolko bi trajal km takva mašina???
Zagreb

Offline gokiSP

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
  • .
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #5 : 16 Rujan, 2010, 01:25:25 »
Pa evo gumy ti ima sličan setup pa možeš njega pratiti i pitati za performanse.

Može trajati dosta, ovisi o odrćavanju i vožnji. Recimo da se motor savršeno održava i "pametno" vozi, ne vidim razlog zašto ne bi trajala i trajala, naravno uz redovno mijenjanje potrošnih dijelova. Pošto je to auspuh koji radi na relativno "niskim" okretajima, može se uštelat da se može fino vozi na malim okretajima, a u tom slučaju je trajnost gotovo ne upitna.

Samo, takva mašina iziskuje štelanje, a za to je potrebno i znanje i iskustvo, koje ti koliko vidim nemaš. Ali ako novci nisu problem, sve je to riješivo.  ;D

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • Tržnica : (+8)
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Opuzen
  • Moj Skuter: Sr 70 R, KTM 625 SMC
  • Moja Kaciga: Held,Nolan
  • MojSetup: Polini sport, polini hi speed
  • MojSpuh: Mhr replica
« Odgovori #6 : 16 Rujan, 2010, 09:25:00 »
moze ona trajati, ali puno cesce odlaze neki dijelovi.. svako malo neka stelanja, osjetljivost na vlagu i temperaturu zraka.. bla bla...
uglavnom za to voziti treba imati dosta znanja, jer ce se morati dosta puta prestelavati ili mijenjati sitnice, tipa rolice, slideri, dizne, polozaj igle i tako to.
pitaj gumya kako ti je goki rekao, u njega je setup tu negdje kao u tebe
Uvijek vozi samo onolko koliko ti uvlačenje fuzera dopušta

Offline pm_xtech 59

• forumski skejter
  • **
  • sp180
« Odgovori #7 : 16 Rujan, 2010, 12:39:32 »
Zato sam se i odlučio za pm jel on radi na niskim okretajima...pa je time i duži vjek trajanja, što se tiče mog  iskustva i znanja kod turpijanja, štelanja itd - nemam, več sam napiso da to ja nebi radio...
Sitnice koje si drnda nabrojio i održavanje to bih sam radio...

Nadam se da če gumy tu odgovorit.... ::)

Nije mi jasno zašto Ivkulja kaže da nebi mogao otič do mora i natrag... ??? ???

Dajte mi pomognite oko nabrojenih djelova koji bi više se uklopili uz pm...i dajte malo savjeta...hvala
Zagreb

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
« Odgovori #8 : 16 Rujan, 2010, 12:49:45 »
zato jer je skut nepouzdan, tj serijala je pouzdanija, pa da ti se nebi sranje dogodilo u putu..

Offline pm_xtech 59

• forumski skejter
  • **
  • sp180
« Odgovori #9 : 16 Rujan, 2010, 12:51:49 »
zato jer je skut nepouzdan, tj serijala je pouzdanija, pa da ti se nebi sranje dogodilo u putu..

Nerazumijem zašto bi se dogodila sranja ako je skuter na novo složen itd...
Zagreb

Offline SPecial

• maxi forumaš
  • NE VOZI BRZE NEGO STO IDE
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: RI
  • Moj Skuter: SP
  • Moja Kaciga: suomi vandal
  • MojSetup: biturbo
  • MojSpuh: original
« Odgovori #10 : 16 Rujan, 2010, 13:27:03 »
Prvo ti je veca kompresija,a onda ono "tko ga moze ne stisnuti". I kad ga stisnes,onda ne pustas da vidis koliko ide.
S tim setupom i karbom puno ce ti trositi,tako da ce ti trebati puno novaca za gorivo.
BTW od svega sto si nabrojao ja bi stavio samo PMa,glavu i variomat,i optimalno sređen cilindar (ne max,nego samo da malo lakse diše).
Ako bi vec bilo viska novaca stavio bi usis na standardni karburator i airbox+prirubnica 45.
Usis je bespotreban,ali ako hoces stavi ga.
I ove sve djelove mogao si nabaviti za manje novaca. i to vise od duplo.
Sretno sprojektom.

....i krajnju mozes ocekivati oko 145,150 (otprilike) po urici. Dulji prijenos za sada nemoj staviti,ako vidis da ima snage i da moze izgurati onda stavi polinijev sekundar,prodaje ga clan "EFZ".
Citat @Igor    "jeb.. tebe i tvoju logiku"  hahaahhah

tko se nije vozio bez vozačke nek prvi baci feder kontrasta  :laughing7:

Offline gokiSP

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
  • .
« Odgovori #11 : 16 Rujan, 2010, 13:30:23 »
Usis je osnovnio dio tuninga bb mašine  :redface:

Offline SPecial

• maxi forumaš
  • NE VOZI BRZE NEGO STO IDE
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: RI
  • Moj Skuter: SP
  • Moja Kaciga: suomi vandal
  • MojSetup: biturbo
  • MojSpuh: original
« Odgovori #12 : 16 Rujan, 2010, 13:38:19 »
I ispuh.
Da radim za sebe ja bi tako napravio. To sto bi ja napravio bio bi savrsen omjer između dugotrajnosti,pouzdanosti i performansi.
Mislio sam na to kako je usis bespotreban ako mislis zadrzati standardni karburator,sto bi ja ucinio.
« Zadnja izmjena: 16 Rujan, 2010, 13:40:17 SPecial »
Citat @Igor    "jeb.. tebe i tvoju logiku"  hahaahhah

tko se nije vozio bez vozačke nek prvi baci feder kontrasta  :laughing7:

Offline pm_xtech 59

• forumski skejter
  • **
  • sp180
« Odgovori #13 : 16 Rujan, 2010, 14:01:10 »
Prvo ti je veca kompresija,a onda ono "tko ga moze ne stisnuti". I kad ga stisnes,onda ne pustas da vidis koliko ide.
S tim setupom i karbom puno ce ti trositi,tako da ce ti trebati puno novaca za gorivo.
BTW od svega sto si nabrojao ja bi stavio samo PMa,glavu i variomat,i optimalno sređen cilindar (ne max,nego samo da malo lakse diše).
Ako bi vec bilo viska novaca stavio bi usis na standardni karburator i airbox+prirubnica 45.
Usis je bespotreban,ali ako hoces stavi ga.
I ove sve djelove mogao si nabaviti za manje novaca. i to vise od duplo.
Sretno sprojektom.

....i krajnju mozes ocekivati oko 145,150 (otprilike) po urici. Dulji prijenos za sada nemoj staviti,ako vidis da ima snage i da moze izgurati onda stavi polinijev sekundar,prodaje ga clan "EFZ".

Ak si čito cjeli post trebo si pročitat da više od pola djelova još nisam kupio, naravno ak če se pružit prilika da ču kupit i nešto polovno...
Svjestan sam potrošnje... :o
Nebi takav tuning kakav si ti napiso...
Zagreb

Offline gokiSP

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
  • .
« Odgovori #14 : 16 Rujan, 2010, 14:03:51 »
I ispuh.
Da radim za sebe ja bi tako napravio. To sto bi ja napravio bio bi savrsen omjer između dugotrajnosti,pouzdanosti i performansi.
Mislio sam na to kako je usis bespotreban ako mislis zadrzati standardni karburator,sto bi ja ucinio.

A standardni karburator nije dobro riješenje ako se ide na nekakav tuning. Veći bi em bolje hladio em bolje podmazivao i davao "bolju" smjesu.  :icon_biggrin: Isto tako nema smisla stavljati spuhove, turpijat cilindre, nabijat glave, ako mu "drugu stranu" nećeš optimizirati. Bar tebi bi to trebalo biti jasno.  :icon_biggrin:

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
« Odgovori #15 : 16 Rujan, 2010, 14:07:35 »
ja bi usis neki od 125ccm motora, ili cr 85... dalje, karb neki 28 flatsiber, spuh imas, malo sredio original cyl ako je u ok stanju, nove karike, po potrebi i klip... te pm glavu.. prijenos se podrazumijeva drugi... ali mislim da torq ti nije bas potreban, jer nebi trebala biti neka znacajna razlika...

Offline pm_xtech 59

• forumski skejter
  • **
  • sp180
« Odgovori #16 : 16 Rujan, 2010, 14:11:35 »
ja bi usis neki od 125ccm motora, ili cr 85... dalje, karb neki 28 flatsiber, spuh imas, malo sredio original cyl ako je u ok stanju, nove karike, po potrebi i klip... te pm glavu.. prijenos se podrazumijeva drugi... ali mislim da torq ti nije bas potreban, jer nebi trebala biti neka znacajna razlika...

Imam priliku uzet usis od cagive mito 125ccm, al rađe bi big valve mislil da nebi bila razlika velika između njih  ??? :icon_scratch: :dontknow:

Karb 28 flatsiber onda potvrđuješ da bi bilo dobro uzet mikuni tm 28???
Zagreb

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
« Odgovori #17 : 16 Rujan, 2010, 14:15:56 »
da imam love npr za 172 malossi uzeo bi mikuni tm 28.. samo originalni..
a za usis.. nezz treba ga svakako preradjivati za bilo koji veci.. to nisam nikada radio pa ti nezz objasniti jbg...
i onda se mora pero na cyl odrezati jer zatvara mu usis...

Offline gokiSP

• OPREZ na tržnici
  • maxi forumaš
  • *
  • .
« Odgovori #18 : 16 Rujan, 2010, 14:17:11 »

Razlika je, jer su serijske bb polutke za k...

Offline Drnda

• WANTED
  • moderator
  • maxi forumaš
  • 095 911 3440
« Odgovori #19 : 16 Rujan, 2010, 14:19:40 »
mislis razlika zakrivljene , linearne kao na 50 ccm, de slikaj bas da vidim kut.. daj sliku, znam da imas  :laughing7: