do sada nisam govorio... ajmo ovako
prvo, imam 20 godina, znaci ima koju godinu, vec se pomalo brinem o sebi i trebam misliti na svoju buducnost... drugo, da seljak sam, tj radim na zemlji,
gle , imam 3 hehtara zemlje, ako je na njoj sadjena lubenica, po hektaru je ulog oko 45 tisuca kuna, bez uracunatoga goriva za pumpe, prehrane i te gluposti, rad ne kontam u to, a po cijele dane si tu, cupas travu, gledas jesu li misevi ili rovci probili sustav navodnjavanja, ako jesu moras krpiti, znaci za 3 hektara samo za obradu zemlje prije sadnje ode oko 600 litara nafte... od kraja treceg mjeseca pa do sredine osmoga si svaki dan u njima, po veceri ne spavas jer trebas cuvati ih da nebi divlje svinje sve unistile, jer se hrane sa njima..
kada u 8 mjesecu zavrsi to, skidas foliju i cupas, iza obradjujes zemlju da ostane cista, to je kraj 8 mjeseca, sredinom devetoga pocinju mandarine i svaki dan si u njima, to traje do sredine prvoga mjeseca, iza se treba pognojiti, u proljece orezati i opet baciti gnoj, a nisam uracunao da i trebas nekoliko puta obraditi zemlju..
sada sracunaj koliko si ti godisnje slobodan dana, sracunaj troskove proizvodnje, i onda u to ubaci cijenu po kilu od 1 kunu, a pola dana se ne otkupljuje tako da propada, e pa kada sracunas sve to, ne ostaje ti skoro nista novaca, a svaki dan racuni stizu .... probaj to zamisliti!jesi?OK!