XP
- sa zadnjim service packom, znači SP3 je po meni za low i midend računala najbolji izbor, u home ili pro inačici...koristio sam oba na više računala i pokazao se kao sasvim dobar operativni sustav i ne previše zahtjevan šta se tiče HW, ne zazuzima puno rama ni procesor prejak niti slično kao Vista
Vista
-Koristio Home Premium i Ultimate inačicu, OS koji je napredniji od XP-a, pri instalaciji niti jedan driver mi nije bio potreban, preko Windows Updatea sam dobio sve drivere i kompjuter je savršeno radio.
Osim što zauzima više RAM-a i treba jači procesor i grafičku zbog Aero sučelja nikakvih drugih minusa nema.Potrebno je napomenuti da UAC zna iznervirati ali se može ugasiti tako da to nije nikakav minus.
Na kraju priče dolazi Win 7, OS zadnje generacije,sa svim potrebnim da ispod prosječan korisnik stavi dvd u komp, odabere opcije instalacije i sačeka nekoliko 10aka minuta dok se instalira. Po instalaciji potrebno updateati sve i može se krenuti raditi.
Promjene su velike, puno više alata dolazi u samom OS-u, drugačiji je dizajn i sve.
Sva tri OS-a ja imam legalne licence registrirane i prijavljene u Microsoft tako da su mi svi updateovi normalno radili i nisam imao nikakvih problema.
Po meni Vista će pasti u zaborav jer će ju sedmica pregaziti sa svojim performansama i manjim hardverskim zahtjevima.
Eto, lijep pozdrav