Vozim Vivacity Silversport 2005, kupio sam ga polovnog neodblokiranog i takav je išao po satu max. 55kmh, svejedno uzbrdo, nizbrdo, sam ili još sa nekim. Pri vožnji nizbrdo, ako je bila manja nizbrdica, morao sam uvijek dodavati pomalo gasa da bi išao. Na većoj nizbrdici motor je verglao visokim brojem obrtaja što znači da sam praktično kočio motorom. Skinuo sam blokadu na variomatu (okrugli lim pričvršćen s tri šarafa M4)i ponovo probao voziti. Skut je išao do nekih 60kmh i uz veliko natezanje navukao još nekoliko kmh (ispod 70kmh, zbog blokade na auspuhu). Pri vožnji po ravnom i naglom puštanju gasa, skut je normalno po inerciji išao još neko vrijeme uz nizak broj obrtaja motora, isto tako u vožnji nizbrdo nije više bilo tako drastičnog kočenja motorom, već se normalno spuštao.
Ako uzmemo u obzir da se 2T motori podmazuju uljem iz smjese, može se zaključiti da je blokada na variomatu izuzetno štetna, posebno u fazi razrade motora jer pri kočenju motorom, karike, cilindri i ležajevi dobijaju samo onu količinu ulja (smjese), koja je naštelovana ler gasom, odnosno motor vergla velikim brojem obrtaja na suho. Netko je ranije spomenuo da je uzrok nepostizanja veće brzine nizbrdo blokada na CDI-u, što naravno nije tačno već je uzrok gore naveden. Ili da još pojednostavnim, vožnja s blokadom na variomatu je kao da vozite motorno vozilo u 1. i 2. brzini ne koristeći ostale stepene prenosa, a hoćete da postignete max. brzinu.
Slijedeća faza je bila rezanje "slijepog crijeva" na auspuhu i zatvaranje preostale rupe zavarivanjem. Kod ovog, vrlo jednostavnog načina blokade, dolazi do zračne rezonancije u slijepom crijevu na određenom broju obrtaja, čime se stvara na tom mjestu "zračni čep" koji guši motor, odnosno otežava izlaz ispušnih gasova u lonac auspuha. Nakon skidanja te blokade, skut je postigao brzinu od oko 75kmh (po satu) uz ljepše ubrzanje od 0 do krajnje.
Blokada na CDI (ako je ima), ograničava broj obrtaja motora na sličan način kao ranije spomenuta blokada s kondenzatorom (pogledaj nekoliko strana natrag)
pri čemu se obrtaji održavaju na nivou koliki je potreban da se postigne snaga motora koja je upisana u perfomansama. Skidanjem te blokade, motor odlazi u veće obrtaje čime se dobije nešto veća brzina, mnogo veća potrošnja, brže pregrijavanje i habanje motora, te sam lično protiv skidanja te blokade. Inače, ukoliko se skinu samo prve dvije blokade, ostvaruje se značajno manja potrošnja goriva (kod mene u prosjeku 30-40%). Skidanjem blokade na CDI-u ova ušteda bi se anulirala i potrošnja bi mogla biti veća nego sa svim blokadama(naravno zavisi i o načinu vožnje). Ovaj tekst je vezan za 2T mašine, kod 4T mašina zbog drugačijih konstrukcionih riješenja može se samo djelomično primjeniti.