Sve za skuter!! MS Trgovina - Akcija

Autor Tema: Slijepo crijevo na auspuhu, blokada ili ne?  (Posjeta: 17629 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • Tržnica : (+33)
  • maxi forumaš
  • Spol: Muški
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Zagreb
Slijepo crijevo na auspuhu, blokada ili ne?
« : 28 Lipanj, 2009, 22:23:45 »
Na serijskim auspusima, primjetio sam da nema osjetne razlike sa i bez slijepog crijeva.

Misljenje drugih?

Offline Marekvz1

• Tržnica : (0)
  • maxi forumaš
  • ajmoooo..
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Varaždin
  • Moj Skuter: Imao sam...
  • Moja Kaciga: Čupa na glavi...
  • MojSetup: Jedino silikonski s Peveca..
  • MojSpuh: Prodao sam...
Odg: Slijepo crijevo na auspuhu, blokada ili ne?
« Odgovori #1 : 28 Lipanj, 2009, 22:25:04 »
ja čul da nije to blokada.
Vrnul sam se...Tanji nego ikad.....j#bo te led.

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #2 : 28 Lipanj, 2009, 22:29:51 »
ja čul da nije to blokada.

Na serijskom auspuhu nema nikakve razlike, pitam se zasto svi rezu i vare.

Offline stark1

• maxi forumaš
  • Moj Skuter: Gilera runner 50 sp
  • MojSetup: *
  • MojSpuh: *
« Odgovori #3 : 28 Lipanj, 2009, 22:39:18 »
ima razlike ali minimalna je

Offline zvone17

• forumski skejter
  • **
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Moj Skuter: luna 50 vision 2
  • MojSetup: pomalo
  • MojSpuh: serijski
« Odgovori #4 : 28 Lipanj, 2009, 22:46:34 »
taman sam to mislio pitat...znaci onaj dio na kraju auspuha, gdje ulazi u cilindar...jedan tip u selu je to skida i stavlja neke plocice i kaze da mu skut iđe 10-15 km/h vise. Sta vi mislite jel to moguće?

Offline speed

• DJ gYzMo
  • MS počasni član
  • Tržnica : (+4)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Ogulin
« Odgovori #5 : 28 Lipanj, 2009, 22:46:58 »
ja kad sam na svom skinuo blokadu na variu isao je 78,a s odrezanim tuljcem 80,razlike nema

Offline dino73n

• Tržnica : (+1)
  • maxi forumaš
  • Nije bed pasti,bed je ne ustati....
  • Mjesto: Gračanica
  • Moj Skuter: Beverly 300HPE Sr50R
  • Moja Kaciga: LS2 Twister
  • MojSetup: FullSerijala
  • MojSpuh: SC08
« Odgovori #6 : 28 Lipanj, 2009, 22:48:15 »
Ima razlike kako nema,recimo na MBK  ovetto jedna i jedina blokada je ta slijepa cijev na spuhu,motor ide 50kmh kad je odsjeces ide 75-80! Ali istina je i da na nekim motorima nije neka razlika,recimo italjet dragster,isao je 80kmh i sa cijevi i bez nje samo malo bolje ubrzanje poslije rezanja.
SCOOT NUMERO "2"
SF2 Yasuni R<>Stage6 HPC<>MHR replica LC<>Stage6 BigValve<>Dellorto 19 phbg from MHR pack<>red sponge<>Polini speedcontrol<>G2 EVO clutch<>Stage6/RT CNC bell<>extend gear<>2xME 7 Teen<>Xenon light<>KosoGpStyle

Offline Biker(ss)

• maxi forumaš
  • Live to ride, ride to live.
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
  • Mjesto: Sisak
  • Moj Skuter: SF2 , GSXR 1000 k5
  • Moja Kaciga: HJC IS-17
  • MojSpuh: Yoshimura
« Odgovori #7 : 28 Lipanj, 2009, 23:08:18 »
Ima razlike kako nema,recimo na MBK  ovetto jedna i jedina blokada je ta slijepa cijev na spuhu,motor ide 50kmh kad je odsjeces ide 75-80! Ali istina je i da na nekim motorima nije neka razlika,recimo italjet dragster,isao je 80kmh i sa cijevi i bez nje samo malo bolje ubrzanje poslije rezanja.
ljudi, ako vam nije jasno pogledajte protok zraka...pušite u nekakvu cjev kao primjer
———-/´¯/)——--(\¯`\
———/—//———--\\ —\
——--/—//————-\\- -\
—-/´¯/—/´¯\———/¯`\—\¯`\ -/-/--/—/—/-|_—-_|-\---\—\—\  (-(—(—(—/-)--)--(--(-\—)—)— ) -\————\/--/— \—\/————/ --\———— /—— -\-————/ —\-———-(———-)———- / —-\———-\——---/——-- /   :D

Offline oki1983

• forumski biciklist
  • Moj Skuter: Piaggio Zip 2t,Derbi GP1 250
  • MojSetup: malossi,multivar 2000......
  • MojSpuh: zx
« Odgovori #8 : 28 Lipanj, 2009, 23:11:32 »
kod mene za zipu ima neko crijevo,nije slijepo jer vodi do nekog cuda,neznam kako se zove,ali to kao sluzi za upuhivanje zraka u auspuh radi boljih eko normi,inace u auspuhu je katalizator,i sad i mene zanima jel se dobije sta rezanjem toga?

Offline benelli

• maxi forumaš
  • Mjesto: Novigrad
  • Moj Skuter: benelli 491 i gilera runner vx125
  • Moja Kaciga: na laktu
  • MojSetup: malo(s)si spor(t)
  • MojSpuh: serjalović sa db kilerom
« Odgovori #9 : 28 Lipanj, 2009, 23:15:03 »
ma kod nekih skutera je to samo radi eko normi a npr moj benelli je imao samo i kad sam mu odrezao je iso 80 a prije toga 50 max zadole 55 ali to sam odmah isti dan odrezao cim sam vidio da ne ide prko 50

Offline animatrix

• maxi forumaš
  • Mjesto: Vukovar
  • Moj Skuter: Luna Vision II
  • Moja Kaciga: Vemar TAI2K
  • MojSetup: DR Evo 70cc AC
  • MojSpuh: TT
« Odgovori #10 : 28 Lipanj, 2009, 23:40:16 »
ja na luni probao, nema razlike, veca je razlika kad skines pregrade iz auspuha
Built Not Bought // Preradjujem cilindre

Offline Shomi

• forumski skejter
  • **
  • Mjesto: Beograd
  • Moj Skuter: Piaggio Typhoon 2009
  • MojSpuh: Euro 3 - Fabricki
« Odgovori #11 : 29 Lipanj, 2009, 00:23:23 »
kod mene za zipu ima neko crijevo,nije slijepo jer vodi do nekog cuda,neznam kako se zove,ali to kao sluzi za upuhivanje zraka u auspuh radi boljih eko normi,inace u auspuhu je katalizator,i sad i mene zanima jel se dobije sta rezanjem toga?

Imao sam ja to typhoon-u,kad sam odneo na servis za skidanje blokada oni su mi i to osekli...to je kao neki sekundarni filter vazhuha radi eko normi...

Offline Giz

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • Kotrljam se...
    • GT Računala
  • Mjesto: Zaprešić
« Odgovori #12 : 29 Lipanj, 2009, 01:59:28 »
Da vam to malo pojasnim što točno je taj pipac... ;)

Zna se da svaki spuh ima katalizator u sebi po novim normama. Tako nam je nametnuto od drage nam države.  :help:
Taj katalizator nije ništa doli skup saća kroz koju plinovi prolaze i sagorijevaju na visokoj temparaturi razlažuči štetne tvari na one manje štetne.
Ključna riječ je visoka temperatura jer bez nje stvar ne radi! No kako dići temperaturu izgaranja smjese unutar katalizatora?

Ako ste primjetili da vam termogrupe odlaze od presiromašne smjese onda ste si odmah i odgovorili na to pitanje.
Daklem, između termogrupe i katalizatora na ispušnom ciklusu motora se treba ubaciti neka količina kisika da bi se smjesa "zapalila" u ćelijama katalizatora.
Znači da zapravo mi osiromašujemo smjesu koja dolazi u ćelije katalizatora i tamo zbog viška kisika gori vrlo visokom temperaturom.
Samo osiromašivanje se odrađuje nepovratnim ventilom koji se nalazi obično unutar oklopa i spojen je na granu auspuha tj to je taj famozni pipac koji daklem dovodi zrak u jednađbu.
To je dio odgovora zašto se serijski spuhovi sa katalizatorom jako griju. Daklem, i moraju jer inače nebi radili kako treba!

Drugi dio priče je taj oko performansi.
Scoot sa katalizatorom je podešen na malo siromašniju smjesu baš zbog rada katalizatora i radi u području lambde od oko 1.15 do 1.20 što u prijevodu znači blago siromašnu smjesu.
Posljedica je manja potrošnja, skračen životni vijek mašine, slabije performanse i naravno prolazak na eko testu. Daklem, tratinčice iz auspuha vam idu van.  :icon_biggrin:

Što se desi kad se makne taj nepovratni ventil?
Više stvari i nisu baš dobre.
Zapravo ste ubili katalizator, on prestaje s radom i kroz period vremena se dešava ono što je netko več par puta spomenuo a to je da se serijski spuhovi na Piaggio mašinama zaštopaju. Redovno, ako se dobro sječam, oko 7k km? Ista stvar se dešava i na drugim spuhovima samo je kod Piaggia efekat izražen jer ima manje čelije radi efikasnosti katalizatora pa se samim time i lakše zaštopavaju. Znači, smjesa je ista ali nema kisika da digne temp u katalizatoru te se tako dio smjese koja nije izgorena s vremenom taloži na stjenkama tih ćelija i tako smanjuju efektivno protok plinova. Jedna dobra stvar koja se tu dešava je to da je sad povratni val hladniji i nije obogačen kisikom te se samim time jedno kratko vrijeme scoot ponaša kao da ide bolje. Daklem, dvosjekli mač kako god okrenuli i ne vodi ničemu dobrome.

Riješenje?
4 broja veča dizna, aftermarket auspuh.
Efekti koji se tada dešavaju su višestruko dobri a radi se o:
- Bolje podmazivanje svih pokretnih dijelova
- Sniženje temperature na dnu klipa, igličastom, klipnjači, ležajevima i unutar samog cilindra.
- Dio smjese koji ne sagori odmah se povratnim valom vrača u cilindar i važan je dio samog efekta rada rezonantnog ispuha
- Brži protok plinova i olakšavanje rada dinamike fluida unutar cijelog sustava

Stoga, ako se skida taj pipac onda bi se trebalo maknuti katalizator iz serijskog spuha ili bolje riješenje bi bilo uzeti neki aftermarket spuh.
Nisu se svi rodili savrseni, neki nemaju sluha, neki se rode invalidi, neki slovenci.

Dežurni forumski Gargamel. :D
 Dobriša Cesarić u recesiji... "Gle malu plaću poslije kiše, platiš račune i nema je više"

Online 3alfa3

• moderator mini
  • maxi forumaš
  • Mjesto: ZG
« Odgovori #13 : 29 Lipanj, 2009, 02:14:59 »
@Giz:

Predobro napisano i sve stoji....

ali...

...mislim da se ovdje govori o slijepom crijevu koje treba uhvatiti povrat plinova kako oni nebi zavrsili nazad u cilindru (i tako omogucili vise snage), a ne o sistemu dovoda svjezeg zraka u sami spuh kako bi se omogucilo ovo sto si napisao.

U slucaju da sam dobro shvatio pitanje iz prvog posta, onda mogu reci ovo - slijepo crijevo je definitivno blokada. E sad, koliko je sam spuh sposoban vracati plinove nazad u cilindar toliko je i ta blokada jaka. Ako efekta povrata plinova nema, onda je i ta blokada neucinkovita.
Ali u praksi, to je nesto sto bi na mjerenju snage trebalo pokazati razliku i svakako bi trebalo skinuti ukoliko se zeli vozit odblokirani skuter sa serijskim spuhom

Offline Giz

• MS počasni član
  • maxi forumaš
  • Kotrljam se...
    • GT Računala
  • Mjesto: Zaprešić
« Odgovori #14 : 29 Lipanj, 2009, 02:20:31 »
Je u pravu si.  :icon_thumright:  :icon_biggrin:

Da, drugi tip je ako scoot nema katalizator pa ima samo slijepo crijevo koje radi kontru povratnom valu tj. razblažuje taj povratni val.
Onda se skidanje tog slijepog crijeva osjeti kao povečanje performansi a razlikuje se vrlo lako te sisteme.

Samo pogledajte dali ima nastavak sa tog metalnog pipca prema gore na gumeno crijevo(nepovratni ventil) ili nema tog gumenog crijeva pa je samo zapravo metalni pipac.
Ako je ovo prvo, ne dirajte dok se ne naprave koraci koje sam prrije napisao dok u suprotnom ide fleksa u ruke pa švasanjeeeeee.  :headbang:
Nisu se svi rodili savrseni, neki nemaju sluha, neki se rode invalidi, neki slovenci.

Dežurni forumski Gargamel. :D
 Dobriša Cesarić u recesiji... "Gle malu plaću poslije kiše, platiš račune i nema je više"

Offline Lugburz

• maxi forumaš
  • Rukovodioc-pijanac
  • Mjesto: Mjesto:
  • Moj Skuter: MojSkuter:
  • Moja Kaciga: Moja Kaciga:
  • MojSetup: MojSetup:
  • MojSpuh: MojSpuh:
« Odgovori #15 : 29 Lipanj, 2009, 02:44:48 »
meni je ova cijev koja ide na nepovratni ventil odavno blokirana(kacavidom :toothy12:) jer mi se kuciste nepovratnog ventila rastopilo...
Rock out till your life is at an end

Offline ivanm

• Tržnica : (+14)
  • maxi forumaš
  • YearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYearsYears
« Odgovori #16 : 29 Lipanj, 2009, 07:32:27 »
dva debela blindirana crijeva su blokade..
LC auspuh ima 2 a AC 1..
ona treća cjevčica je sve kako je Giz rekao..
ja sam na svom serijskom spuhu izrezao katalizator i odpilio i zavario i tu treću cijev i sad će se ponašati kao najobičniji spuh bez katalizatora...

Offline zvone17

• forumski skejter
  • **
  • Moj Skuter: luna 50 vision 2
  • MojSetup: pomalo
  • MojSpuh: serijski
« Odgovori #17 : 29 Lipanj, 2009, 12:04:14 »
ja na luni probao, nema razlike, veca je razlika kad skines pregrade iz auspuha

Ti si onda skidao pregrade iz auspuha? Kako je onda isa skut?

Offline SlowRider

• MS počasni član
  • maxi forumaš
« Odgovori #18 : 29 Lipanj, 2009, 13:39:33 »
Evo slika koju nisam mogao naci odmah.

Vjerojatno ovisi i kakav je spuh, ali serijski sa starijih modela koji ima samo slijepu cijev ne poboljsava performanse rezanjem i zavarivanjem  :dontknow:
« Zadnja izmjena: 29 Lipanj, 2009, 13:43:09 SlowRider »

Offline ivanm

• Tržnica : (+14)
  • maxi forumaš
« Odgovori #19 : 29 Lipanj, 2009, 13:55:55 »
npr, moj peugeot SF2 AC iz 2002, imao je blokadu na variu i na spuhu slijepo crijevo..
rezanjem crijeva skuter je sa 45 km/h skočio na 60 km/h, a skidanjem blokade sa varijatora, sad na ravnom navuče 80 km/h po satu..